Actua

De voordelen van nieuwbouw kopen

Je droomt ervan om eigenaar te worden en overweegt de aankoop van vastgoed? Je twijfelt nog tussen een bestaande woning of nieuwbouw? Inspirerend Wonen geeft tips en zet de voordelen van nieuwbouw kopen op een rijtje.

Wees voorzichtig voor je nieuwbouw koopt !

Voor je jezelf in het avontuur van een nieuwbouwwoning stort, moet je goed navragen bij de bouwpromotor wat er precies is inbegrepen in de aankoopprijs. Elk bouwbedrijf berekent de prijzen volgens eigen criteria, dus als je onaangename verrassingen wil vermijden kan je maar beter waakzaam zijn.

Nieuwbouw kopen: ja of neen?

Sinds 1 januari 2011 zijn de bouwprijs van een nieuwbouwwoning en de aankoop van een bouwgrond onderhevig aan een BTW-tarief van 21%. Dit BTW-tarief vormt vaak een rem voor potentiële kopers.

Ook al is nieuwbouw kopen niet goedkoop, we mogen de vele voordelen niet uit het oog verliezen. De drie grootste voordelen zijn de bescherming van de koper (1), soepele financieringsmogelijkheden (2) en duidelijke bouwvoorschriften (3).

1 – Bescherming van de koper

Het doel van de huidige wetgeving met betrekking tot de aankoop van nieuwbouw is de koper beschermen tegen zichtbare of verborgen gebreken aan de bouwconstructie of de bodem en tegen eventuele nalatigheid van aannemers, architecten en bouwpromotoren.

Deze wetgeving (de wet Breyne) bevat duidelijke voorschriften omtrent enkele praktische zaken, zoals de vertraging van de werkzaamheden, prijswijzigingen, de oplevering van de bouw en de garantie tot afwerking ten laste van de betrokken ondernemers. De wet voorziet ook dat de bouwheer geniet van een tienjarige garantie op de structuur en de weerstand van het gebouw. Als er toch problemen optreden, dan is dit de verantwoordelijkheid van de architect, de aannemer of de promotor.

2 – Soepele financieringsmogelijkheden

Als je vroeger een woning kocht met een hypothecaire lening, moest je vanaf het begin maandelijks jouw lening afbetalen. Vandaag zijn er verschillende kredietverstrekkers waaraan je niets moet terugbetalen voor de nieuwbouwwoning is afgewerkt.

3 – Duidelijke bouwvoorschriften

Elke nieuwbouw moet beantwoorden aan strenge isolatienormen en innovatieve bouwmaterialen gebruiken die een optimaal levenscomfort bieden. Nog een belangrijk voordeel is dat je het interieur en de afwerking van een nieuwbouwwoning volledig kan kiezen naar jouw smaak.

29/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De ingrediënten voor een geslaagd tuinfeest
Volgende artikel
De nieuwe regendouche: de horizontale douche