Actua

De typische kenmerken van een moderne woning

gevel modern huis

Je wilt modern bouwen of renoveren… maar welke elementen zijn nu noodzakelijk om van een moderne woning te spreken? In dit artikel vertellen we je welke kenmerken typerend zijn voor de moderne bouwstijl. Zo creëer je in no-time een kennersoog voor het moderne huis. 

Moderne woning is niet hetzelfde als hedendaagse woning

Een van de grootste misverstanden is het verwarren van de moderne woning met de eigentijdse of hedendaagse woning. Een eigentijdse woning bestaat vaak uit elementen geïnspireerd op verschillende stijlen, terwijl je de moderne stijl strikter is omlijnd. Maar hoe ziet die moderne stijl er juist uit en wat zijn de meest typerende kenmerken?

De gevel: sober in the front, party in the back

Doordat de voorgevel weinig of perfect ingewerkte ramen & deuren bevat krijg je vooraan een coherent geheel. Verlijmd metselwerk of homogene gevelpleister (crepi) accentueert nogmaals het massieve karakter van de voorgevel. Het glas dat vooraan ontbreekt is aan de achterkant van het huis wel zeer nadrukkelijk aanwezig. Grote glaspartijen zorgen voor veel lichtinval, waardoor je achteraan een enorme gastvrijheid creëert. Dat heeft alles te maken met de nadruk die de laatste jaren op de tuin wordt gelegd: het is als het ware het verlengde van je woning. Dankzij de grote glaspartijen heb je het gevoel dat binnen & buiten één worden.

modern huis

Doordat de raampartijen zo groot zijn, moeten de profielen uit een sterk materiaal bestaan. Daarom wordt er veelal voor aluminium gekozen. Die zijn niet alleen stevig maar dragen ook bij aan de moderne en strakke look. Andere materialen die hun steentje bijdragen aan de vormgeving van de buitenkant zijn steen, beton, metaal, hout of pleisterwerk. Ook het platte dak is kenmerkend: perfect voor wie een extra terras op het dak wel ziet zitten. 

Modern bouwen is modern denken

Het moderne aspect vind je niet alleen terug aan de buitenkant, maar ook binnenshuis komt dat tot uiting. Allereerst in de vloerbedekking: gietvloeren zijn momenteel dé trend in moderne woningen. Waar je ze vroeger vooral zag opduiken in industriële settings, zijn ze nu ook de particuliere woning aan het veroveren. Gietvloeren creëren een naadloos en strak effect, maar zijn ook onderhoudsvriendelijk. Ideaal voor wie niet zo tuk is op poetsen.

interieur modern huis

Wat ook bijdraagt tot de strakke uitstraling, is het licht! Moderne woningen stralen een gevoel van openheid uit, onder andere dankzij het natuurlijk licht dat door de grote ramen schijnt. Niet zelden wordt er ook gebruik gemaakt van een ‘vide’ voor meer lichtinval. Maar ook wanneer het buiten donker wordt, kun jij het interieur dankzij de juiste verlichting een moderne toets geven. Denk daarbij aan lijnverlichting of designlampen in een industriële stijl. Hang enkele minimalistische lampen bij elkaar voor een extra trendy effect. 

verschillende warme designlampen voor een moderne look

Het is dus duidelijk, een moderne woning wordt gekenmerkt door strakke materialen en lijnen en creëert daardoor een elegant en klassevol geheel. Ook in de rest van je interieur kun je die strakke lijnen doen terugkomen! Inbouwkasten, meubels op maat, stalen muurdecoratie: het draagt allemaal bij tot de juiste sfeer. Als je daarbovenop ook nog eens voor neutrale kleuren kiest, wordt jouw woning zonder twijfel hét ideale voorbeeld van een moderne woonstijl. 

01/12/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
5 makkelijke ideetjes voor doe-het-zelf kerstversiering
Volgende artikel
Ronde meubels en meer: ronduit schitterend in je interieur