Actua

De stad van morgen – Het straatbeeld in 2050

De toekomst… Het blijft een interessant onderwerp voor science-fiction auteurs en visionairen. Toch worden verschillende zaken die in pakweg de jaren ’50 voorspeld werden vandaag de dag ook echt gebruikt. Denk maar aan schrijvers als George Orwell, Jules Verne en H.G. Wells…

Toegegeven. We rijden (of vliegen) nog niet in zwevende auto’s en de robotten hebben de wereld (nog) niet overgenomen. Maar de maanlanding, onze Big Brother-maatschappij, atoombommen, gsm’s, … zijn slechts enkele van de dingen die ruim 50 of zelfs 100 jaar geleden al voorspeld werden en dus wél bestaan. Maar wat vertelt ons huidige beeld van de toekomst over onze steden?

Tomorrow’s Cities – de stad van de toekomst

De BBC lanceerde een interessante serie over “Tomorrow’s Cities” waarin ze experts aan het woord lieten en hen bevroegen naar hun beeld van de toekomst. In de serie wordt de stad van 2050 getoond en veel van die ‘futuristische’ zaken lijken vandaag de dag al mogelijk.

Bovenstaande foto toont 9 zaken die binnen een goede 35 jaar hoogstwaarschijnlijk deel zullen uitmaken van het straatbeeld. Vandaag zetten we er al 5 op een rijtje:

Drones

Drones zijn vrij nieuw en worden momenteel veelal ingezet voor het plezier en door o.a. het Amerikaanse leger. In veel landen test men intussen ook al met het leveren van goederen via drones. Amazon zou er een grote voorstander van zijn, maar niet elke overheid is er voor te vinden. Volgens de BBC zien we ze binnen 35 jaar echter overal rondvliegen om pizza’s, boodschappen en goederen te leveren bij mensen thuis.

Smart buildings

Domotica speelt daarbij een grote rol. Zo zouden onze huizen steeds meer leren over onze patronen en ons gedrag. Op die manier zouden ze het ideale leefklimaat voor ons creëren. De verwarming die aan- of uitspringt nog voor we het te koud of te warm vinden, onze koffie die ’s morgens klaarstaat, het alarmsysteem dat perfect weet wanneer we thuis zijn, …

Maar ook op vlak van duurzaamheid: niet alleen woningen, maar ook grote gebouwen zullen in de toekomst hun eigen energie gaan opwekken en deze ook kunnen opslagen. Slimme huizen kunnen hun overschot van opgewekte energie dan weer in het slimme elektriciteitsnetwerk pompen. Net als het gebruik van regenwater trouwens, dat in de toekomst veel beter zal verlopen. Dit alles zou ons verbruik van fossiele brandstoffen drastisch moeten verminderen. En ook onze energiefactuur uiteraard.

Shopping

De mogelijkheden van 3D-printing die we nu zien, zijn slechts het topje van de ijsberg. In de toekomst kan iedereen dankzij die technologie z’n eigen producten creëren en de 3D-printers zullen dan ook standaard aanwezig zijn in winkels. Daarnaast zien we nu al kassa’s met self-service en weldra worden ook de winkeliers zelf vervangen door robotten. Zij zullen je helpen bij het vinden van producten, maar zullen bijvoorbeeld ook de rekken aanvullen.

Daarnaast zullen winkels ook vaak bestaan uit enkel etalages. Daarin worden dan virtuele producten getoond, al dan niet aangevuld met augmented reality, die je vervolgens makkelijk kan bestellen. En eventueel kan laten leveren met een drone.

Sensor networks

George Orwell voorspelde al de Big Brother-maatschappij waarbij de overheid ons steeds meer in de gaten zou gaan houden. Camera’s op straat, nummerplaatherkenning, etc. is al niets nieuws meer, maar in de stad van de toekomst komen daar nog een heleboel sensoren bij. Die sensoren – die je overal vindt, van onze huizen tot straatbanken en straten – zullen een heleboel data vergaren en analyseren in een centraal netwerk. Dat slimme netwerk zou vervolgens voorspellingen kunnen maken over het stadsleven. Denk daarbij aan het voorspellen van onder andere criminele activiteiten.

Wie de serie ‘Person of Interest’ al gezien heeft, heeft dit systeem al in werking gezien of toch alvast een voorloper van dit systeem.

Menselijk netwerk

Smartphones, sociale media, mobiel internet, … hoewel gezegd wordt dat het ons alleen maar associaler maakt, kan het ons ook dichter bij elkaar brengen. De smartphone zou evenwel gaan verdwijnen en vervangen worden door iets wat we vandaag ook al kennen: Google Glass. Of het ‘product’ ook effectief van Google zal zijn, is maar de vraag. Maar het concept van een bril of zelfs lenzen waardoor we de wereld rondom ons met een extra laag van data kunnen bekijken, werd ook al in diverse films geopperd en is dus zeker zo gek niet.

Hoe ziet jouw stad van morgen eruit?

Als jij één (of meerdere) van bovenstaande dingen kon kiezen, wat wil je dan zeker zien verschijnen in de stad van de toekomst? Of heb jij al een beeld van onze huizen en steden van morgen? Deel jouw ideeën en visies dan met ons via de reacties hieronder of op onze Facebookpagina.

Bron: Tomorrow’s Cities – BBC

25/06/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
“Bij Blavier profiteer je optimaal van de ervaring en vakkennis!”
Volgende artikel
Zelf een insectenhotel bouwen in je tuin!