Actua

De mooiste verlaten plekjes op aarde

Al sinds het ontstaan van de mensheid, zijn we op zoek naar manieren om ons te beschermen tegen de grillen van de natuur. Daar waar we vele jaren voor Christus een schuilplaats vonden in grotten en tenten, leven we vandaag in gebouwen die zelfs bestand zijn tegen aardbevingen. Maar als we door natuurrampen of door andere omstandigheden een bepaald gebied moeten verlaten, dan blijven die gebouwen vaak staan. Daardoor zijn er in de loop van de tijd over heel de wereld verlaten spooksteden en verlaten gebouwen ontstaan. De bekendste daarvan is wellicht Pripyat (nabij Chernobyl).

Soms slagen we erin om een oud gebouw een nieuwe bestemming te geven, denk bijvoorbeeld aan een kerk in Londen die werd omgebouwd tot luxe woning. Helaas slagen we hier lang niet altijd in, heel wat gebouwen blijven gewoon leegstaan. In een wereld die steeds meer overbevolkt geraakt, is dat natuurlijk niet echt ideaal… maar het levert wel enkele prachtige foto’s op, die we je niet willen onthouden!

Pripyat in Oekraïne

Dit is wellicht de bekendste spookstad ter wereld. De stad werkt speciaal gebouwd voor de werknemers van Chernobyl, maar na de kernramp werd de stad een spookstad. Ook vandaag hangt er nog steeds een radioactieve lading in de lucht.

Via Reddit

Kolmanskop in Namibië

Kolmanskop is een verlaten diamant mijn in Afrika. Na de Eerste Wereldoorlog raakte de mijn steeds meer in verval, vandaag is het vooral een toeristische trekpleister.

Via National Geographic

Holland Island in Chesapeake Bay

Het Holland Island is een klein eilandje in de Chesepeake Bay in Maryland. Ooit woonden er vissers en landbouwers, maar vandaag is het een verlaten spookeiland. In oktober 2010 stortte het laatste gebouw dat nog recht stond op het eiland in.

Via Flickr

Er zijn nog tal van andere mooie verlaten plekjes op aarde, en we willen je de foto’s daarvan niet onthouden.

Dit zijn slechts enkele van de vele verlaten plekjes op onze aarde. Meer verlaten plekjes met prachtige foto’s, inclusief bronvermelding van de foto’s, vind je op buzzfeed.

08/04/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Design verlichting: eenvoud siert
Volgende artikel
Carl de Smet stelt voor: een stoel die zichzelf maakt!