Woonadvies.

De kostprijs van een ruwbouw drukken? Enkele aandachtspunten!

Een nieuwe woning bouwen mag dan wel vaak goedkoper zijn dan een bestaand pand kopen, het blijft een heuse investering. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de kostprijs van een nieuwbouw te drukken. Te beginnen bij de ruwbouw. Ontdek hier hoeveel procent van je totaalbudget je voor ruwbouw moet voorzien en wat de manieren zijn om het betaalbaar te houden. 

De kostprijs van ruwbouw: een ruwe schatting 

Dé standaard ruwbouw bestaat natuurlijk niet. Hoeveel jij exact zal betalen, is onder meer afhankelijk van de gekozen materialen, de prijs van de aannemer, … Toch bestaat er wel degelijk een referentiepunt om de ‘betaalbaarheid’ van een nieuwbouw te staven: de prijs per vierkante meter. Meestal wordt uitgegaan van een gemiddelde kostprijs van 1.000 tot 1.300 euro per vierkante meter voor een leefruimte en 500 euro voor een onbewoonde ruimte (kelder, garage, berging). Opgelet: deze schatting is inclusief afwerking. Om te weten wat de ruwbouw zelf kost, houd je het best rekening met onderstaande verhoudingen.

Ruwbouw versus totaalbudget: de verhoudingen

Houd er rekening mee dat de ruwbouw ongeveer de helft van je budget inneemt of 500 tot 750 euro per vierkante meter. Daarvan gaat de grootste hap naar het metselwerk, dat ongeveer één vijfde van de nieuwbouwkosten vertegenwoordigt. Op de tweede plaats komen de dakwerken: goed voor 10% van het totaalbudget. Verlies daarnaast ook de kosten voor grondwerken, riolering, gewapend beton en isolatie niet uit het oog.

Zo druk je de ruwbouwprijzen

  • Steek zelf de handen uit de mouwen: door de aannemer een handje toe te steken, kan je flink wat besparen. Soms zelfs tot een derde van de ruwbouwprijs, afhankelijk van de hoeveelheid werk dat je verzet. Een aannemer ‘dienen’ houdt onder meer volgende taken in: bakstenen verslepen, mortelkuipen vullen, dakpannen leggen, … 
  • Premies zijn een must: ruwbouwkosten zijn vaak niet te onderschatten, maar de premies van de overheid maken de inspanning een stuk draaglijker. 

Tip: Als je kiest voor een sleutel-op-de-deur bedrijf, kom je nooit voor verrassingen te staan. Je houdt altijd een mooi overzicht op je budget!

17/04/2014

Vragen en opmerkingen

M
margot

x

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Magneetbehang: de perfecte vervanger voor het klassieke magneetbord!
Volgende artikel
Innovatief verlichten met design lamp LampI