Woonadvies.

De kosten van propaangas op een rijtje

Propaangas is niet alleen een ecologische en energetische oplossing, maar ook een budgetvriendelijke oplossing want de aankoopprijs en de onderhoudskosten van de ketel liggen aanzienlijk lager dan stookolie.

De installatie van propaangas

Gastank en doorgang

Een propaangasinstallatie is niet zo verschillend van een installatie op aardgas. Het leidingwerk is gelijkaardig, het enige verschil is dat de hoofdleiding vertrekt vanuit de tank in uw tuin i.p.v. vanuit het aardgasnetwerk. De plaatsing van deze gastank is onderhevig aan bepaalde veiligheidsafstanden en ze moet goed bereikbaar zijn voor de levering.

De multifunctionaliteit van propaangas

Propaan is multifunctioneel, het biedt het comfort van verwarmen, warm water en koken op gas met eenzelfde energiebron.

Traditionele ketels en condensatieketels

De nieuwe generatie condensatieketels is zeer efficiënt en energiezuinig . Ze kosten de helft minder dan een vergelijkbare stookolie installatie. De verbranding van propaan levert echter zeer weinig reststoffen op, waardoor de ketel niet snel verouderd. Door de schone verbranding van propaan moeten gasketels slechts om de twee jaar onderhouden worden, terwijl dit bij stookolieketels jaarlijks dient te gebeuren. Je kiest zelf hoeveel je uitgeeft aan een gasketel en hebt de keuze uit verschillende merken, waaronder ACV, Buderus, Mampaey of Vaillant. De meeste merken hebben zowel traditionele ketels als milieuvriendelijke condensatieketels.

De kosten van propaan

Propaan is een heel stuk goedkoper dan stookolie en de prijzen liggen in dezelfde klasse als die van aardgas. De propaanprijs is variabel en wordt bepaald door de overheid.  De officiële prijs van propaan vind je terug op de site van de federale regering.

Wist je trouwens dat FeBruPro van 15 maart 2012 tot 31 augustus 2013 een eenmalige energiepremie van 150 euro zal toekennen aan alle gezinnen van het Vlaams gewest die, in afwachting van hun aansluiting op het aardgasnet, overschakelen op propaangas voor de centrale verwarming of een individuele verwarmingsinstallatie.

Kortom, een reden meer om te kiezen voor propaangas!

 

23/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De Vlaamse Renovatiedag: bezoek 80 renovatie woningen!
Volgende artikel
Woning prijzen in België – Wonen is duurst in Elsene