Woonadvies.

De Koninklijke serres van Laken bezoeken? Grijp jouw kans!

Tot zes mei 2012 openen de koninklijke serres van Laken hun deuren voor het grote publiek! De redactie van Inspirerend Wonen trok naar het koninklijk kasteel van Laken en ontdekte deze magische plek.

Opening van de serres Laken

Elke lente zijn de serres van Laken drie weken lang toegankelijk voor het grote publiek. Ze bezitten niet alleen een uitzonderlijke collectie bloemen en planten, ze brengen ook menig architectuurliefhebber in vervoering met de indrukwekkende bouwstijl van Alphonse Balat.

De architectuur van de koninklijke serres

De koninklijke serres werden in 1873 ontworpen door Alphonse Balat – de toenmalige leermeester van Victor Horta – en behoren nog steeds tot de meest opmerkelijke monumenten van Brussel. Deze indrukwekkende constructies van glas en metaal werden ontworpen in opdracht van koning Leopold II, die ervan droomde om over een aangename plek te beschikken waar hij zijn omvangrijke collectie bloemen en planten kon onderbrengen en bezoek kon ontvangen.

Door hun unieke combinatie van metaal en glas, luidden de serres een spectaculaire architecturale vernieuwing in. Ze dienden als inspiratiebron voor de nieuwe Belgische architectuur van die tijd en samen met de Art nouveau raakten ze snel over de hele wereld bekend.

Geleid bezoek

In het kader van de opening van de serres voor het grote publiek, organiseert de vzw ‘Laken op ontdekking’ geleide bezoeken (reservatie verplicht) op 18 en 26 april om 14u45, enkel in het Frans. Tijdens dit bezoek wordt de architectuurgeschiedenis van het Kasteel van Laken en het bouwproces van de serres toegelicht.

Praktische info

Data: van vrijdag 13 april tot 6 mei 2012

Openingsuren:

  • Van dinsdag tot donderdag van 9u30 tot 16u
  • Vrijdag van 13u tot 16u (behalve op 13 april) en van 20u tot 22u
  • Zaterdag en zondag van 9u30 tot 16u en van 20u tot 22u
  • Op maandag zijn de serres gesloten

Plaats: Koninklijke serres van Laken, Koninklijk domein van Laken, 1020 Laken

Tarief:

  • 2,5 euro
  • 5 euro (toegang + gids, enkel op 18 en 26 april)
  • Het toegangsgeld wordt volledig geschonken aan het hulpfonds van de Koningin, aan de restauratie en de aankoop van kunstwerken van de Koninklijke Verzameling.

 

16/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Mad Men interieur design
Volgende artikel
Duurzaam wonen, enkele peilers