Actua

De duurste provincie van België? Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant, en dan meer bepaald de regio rond Leuven kent sterke stijgingen in de vastgoedprijzen. Hoe komt dit?

Wonen in Vlaams-Brabant

Het provinciebestuur liet een studie uitvoeren door het Steunpunt Sociale Planning. Het resultaat staat neergeschreven in het rapport ‘Wonen in Vlaams-Brabant’. Daaruit blijkt dat het aantal gezinnen in de provincie met 15% is gestegen sinds begin jaren 90. Gevolg: ook de vraag naar woningen stijgt.

Weinig nieuwbouw woningen

Opvallende bevindingen van het onderzoek? Er zijn minder nieuwe woningen in Vlaams-Brabant dan elders in Vlaanderen. Ook het aantal huurwoningen en sociale woningen ligt onder het gemiddelde.

Verder doen inwoners van Vlaams-Brabant opvallend minder beroep op Vlaamse woonpremies, sociale leningen en tegemoetkomingen voor huurders. Dat komt omdat veel inwoners ook geen aanspraak maken op deze sociale maatregelen, omdat de gemiddelde waarde van een woning in een groot deel van de provincie boven de Vlaamse maxima ligt.

Sociale huurwoningen

De bouw van nieuwe sociale huurwoningen is 6%, dat is 6% lager dan in de rest van Vlaanderen. Gedeputeerde Tom Dehaene pleit dan ook voor een aanpassing van de regeling en wil provinciale steun aan de sociale huisvestingmaatschappijen voor de bouw van deze woningen.

Bron: Knack

26/04/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Un humidificateur d’air : pour une atmosphère plus saine
Volgende artikel
De Vlaamse Renovatiedag 2013 voor iedereen met verbouwplannen