Actua

De drijvende kerk van Montenegro: klein maar dapper

de drijvende kerk van Montenegro

Net voor de kust van Montenegro ligt een mini-eiland in de baai van Kotor. Op dit eiland, Our Lady of the Rocks genaamd, staat een kerkje: klein in oppervlakte maar groots in al haar glorie.

Dat kerkje op dat eilandje

Het Servische Montenegro, De parel van de Middellandse Zee, maakt al z’n verwachtingen waar: azuurblauw water, prachtige natuur, schitterende baaien en indrukwekkende architectuur. Net voor de kust van Montenegro ligt wel een zeer bijzonder eiland: Our Lady of the Rocks. Het kreeg deze bijnaam omdat het een kunstmatig eiland is. Voor ieder schip dat vroeger veilig terugkwam van zee, werd een steen bij het eiland gelegd en werden oude gezonken schepen gestapeld.

Het begon in de 14de eeuw met de bouw van een kleine kapel, nadat twee vissers op miraculeuze wijze een schipbreuk overleefd hadden op zee. In 1630 werd het kerkje gebouwd zoals we het nu kennen. Sindsdien is de Rooms-Katholieke kerk een bedevaartsoord voor zeelui. Ieder jaar wordt op 22 juli de Fašcinada gevierd. Dit is een heus volksfestijn waarbij alle boten worden versierd met bloemen. De boten varen nadien in alle pracht en praal bij zonsondergang naar het eiland om er stenen neer te leggen.

Als je het kerkje bezoekt, waan je je in een sprookjeswereld. Hoe klein het ook is, het interieur is grootser dan ooit. Door de schitterende barokke schilderijen, de kleurrijke plafonddecoratie, het marmeren altaar en het aanpalende museum, is deze uitstap een absolute aanrader als je in Montenegro bent.

Met de boot

Het kerkje van Our Lady of the Rocks is te bereiken met de boot vanuit het stadje Perast, in de baai van Kotor. De overtocht duurt een vijftiental minuten en is meer dan de moeite waard.

 

02/06/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een tuinfeest met een thema: met deze ideeën kun je scoren!
Volgende artikel
Koken als de chefs met een eigen Largo Work-Center in je keuken