Woonadvies.

De charme van houten ramen en deuren

Door de eeuwen heen heeft hout zich bewezen als een duurzaam en betrouwbaar product. Ondanks de vele alternatieven zijn houten ramen en deuren een blijver. Hout is zijn charme niet verloren. Houten ramen en deuren ogen niet alleen warm en mooi, ze bieden ook vele voordelen.

De grote voordelen van houten ramen en deuren

Houten ramen en deuren blijven populair. Het materiaal oogt het mooi en warm, er zijn nog veel meer voordelen. Hout blijft een relatief goedkoop materiaal met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Daarnaast werkt hout als uitstekende isolator, je verliest geen warmte tussen muur en kozijn. Hout is een zeer betrouwbaar materiaal en gaat jaren mee. Het is een duurzaam en hernieuwbaar materiaal. Hout is tenslotte ook een onderhoudsvriendelijk materiaal, bovendien kan je houten ramen en deuren steeds aanpassen met een likje verf.

Verschillende soorten houten ramen en deuren

Er zijn veel verschillende houtsoorten en niet elk houtsoort is geschikt om als bouwmateriaal voor ramen en deuren te gebruiken. Elke houtsoort heeft haar eigenschappen en kenmerken. Hier de meest populaire op een rijtje.

  • Meranti is het meest gekozen houtsoort. Het roodbruin tot roosbruin hout is een duurzame houtsoort en relatief goedkoop.
  • Douglas is qua duurzaamheid en prijs vergelijkbaar met Meranti. De houtsoort heeft een warme, licht oranje tot roodachtige kleur. De soort heeft een grote nerf wat haar zeer populair maakt.
  • Afzelia & Merbau zijn twee enorm duurzame en stevige houtsoorten. Ze hebben beide een licht oker tot roodbruine kleur. Beide zijn ongevoelig voor schimmel en zetten niet snel uit. Het is een houtsoort die jaren mee gaat, maar ook iets duurder in prijs.
01/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Wonen in een brouwerij: een unieke belevenis
Volgende artikel
Scandinavisch design van Andreas Engesvik