Actua

De bijzondere vastgoedmarkt van Louvain-la-Neuve

De gemeente van OttigniesLouvain-la-Neuve kenmerkt zich door haar twee stedelijke centra en bijzondere sfeer. De universiteitsstad is een klein, autovrij, multicultureel, dynamisch, groen, leergierig en open stadje. Louvain-la-Neuve bezoek je niet zomaar, je beleeft de stad!

Louvain-la-Neuve, een stad apart

Voor de oprichting van Louvain-la-Neuve, was Ottignies reeds in volle ontwikkeling. Maar de komst van de Katholieke Universiteit Leuven in 1971 heeft veel veranderd. De oprichting van Louvain-la-Neuve was een heel ongewoon fenomeen in België: het was de eerste nieuw gebouwde stad sinds eeuwen!

Diverse bevolking

Op dertig jaar tijd is de bevolking van OttigniesLouvain-la-Neuve verdubbeld en we zien nog steeds een voortdurende toename. De gemeente telt bijna 47.000 inwoners, waarvan 30.000 vaste bewoners en 17.000 studenten. In Louvain-la-Neuve zijn de 20 tot 30 jarigen oververtegenwoordigd en er zijn gemiddeld meer alleenstaanden dan elders in Wallonië. Bovendien is de kloof tussen de armste en de rijkste mensen erg uitgesproken. In OttigniesLouvain-la-Neuve is de gemeente waar je zowel de laagste als de hoogste inkomens van Waals-Brabant vindt.

Speciale vastgoedmarkt

De vastgoedmarkt in Louvain-la-Neuve weet niet van de crisis, het is dan ook een speciale huizenmarkt. Nieuwbouw kent een enorm succes in Louvain-la-Neuve. Er wordt veel gebouwd en al even veel verkocht. De reden? De aanwezigheid van de universiteit trekt veel bedrijven aan, wat ook voor veel werkgelegenheid zorgt en dat stelt de kopers gerust! Bovendien is Brussel niet ver weg en maken de ruimtelijke ordening, de winkels, de dynamiek, de folklore, de scholen, de evenementen en de faciliteiten deze stad zeer aantrekkelijk.

Het grootste probleem zijn de hoge vastgoedprijzen. Ze liggen ongeveer 15% hoger dan in Waver of Ottignies, en ook huurprijzen hoger dan 1.000 euro per maand komen hier twee keer meer voor dan elders in Wallonië. Gezien de constante bevolkingsgroei en de stijgende vraag naar woningen, zal huisvesting in de toekomst ook een van de belangrijkste uitdagingen zijn voor de gemeente. Eens te meer omdat Louvain-la-Neuve haar levendige aantrekkingskracht niet gauw zal verliezen!

 

07/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Toekomst sleutel-op-de-deur. Interview met S. Goossens (1)
Volgende artikel
Het woonkrediet inbrengen in de belastingen?