Actua

De Belgische vastgoedmarkt houdt stand in 2012

Vastgoedmakelaar Century 21 liet een onderzoek uitvoeren naar de gezondheid van de Belgische vastgoedmarkt, waarbij cijfers van de eerste helft van 2012 met de eerste helft van vorig jaar werden vergeleken. Goed nieuws: de Belgische vastgoedmarkt houdt stand.

Stabilisatie van Belgische vastgoedmarkt

Doemdenkers voorspelden een Belgische vastgoedbubbel, maar daar kwam niets van in huis. Hoewel het aantal vastgoedverkopen met 8% daalde, werden wel 19% meer panden te koop aangeboden en steeg de gemiddelde huizenprijs met 4%.

Opvallend is wel dat er in Vlaanderen een lichte stijging was van het aantal vastgoedtransacties, terwijl deze tendens zich niet doortrok in Wallonië. In het zuiden van het land daalde het aantal verkopen met 18%.

Nog een opmerkelijke vaststelling: terwijl de verkoop van panden in een iets hogere prijsklasse (tussen 150.000 en 300.000 euro) stabiel blijft, daalt het aantal verkopen van woningen in een goedkoper segment (tussen 80.000 en 150.000 euro). Dat komt omdat een grote groep kopers het moeilijker krijgt om een lening te krijgen van de bank en vaak 90% van het aankoopbedrag moet lenen.

Voorspellingen voor de tweede helft van 2012

Century 21 heeft ook enkele voorspellingen geformuleerd voor de tweede helft van 2012:

  • De rentevoeten blijven laag, Belgen behouden hun baksteen in de maag, eigenaars stellen realistischere vraagprijzen… deze combinatie belooft een verdere stabilisering van de Belgische vastgoedmarkt.
  • Daarnaast wordt ook een lichte stijging van het aantal te koop aangeboden panden verwacht.
  • De prijzen zullen waarschijnlijk stabiel blijven. Voor steeds meer mensen wordt het namelijk moeilijk om het nodige kapitaal te verzamelen. Verschillende indicatoren geven ook aan dat het aantal kopers een hoogtepunt heeft bereikt.
  • Beleggers zullen blijven investeren in vastgoed, omdat hun vertrouwen in andere beleggingsvormen is gedaald.
  • Steeds meer jonge mensen zullen investeren in een eigen woning.
24/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Group Thys & de tijdloze charme van houten vloeren
Volgende artikel
Design woning: luxueus wonen in het groen