Actua

CURANT: samenhuizen met een vluchteling

co-housing vluchteling

CURANT is een project van de stad Antwerpen en het OCMW Antwerpen. De afkorting staat voor ‘Cohousing and case management for Unaccompanied young adult Refugees in ANTwerp’. Een hele boterham, maar eigenlijk gaat het gewoon om jongeren die voor minstens een jaar samenhuizen met een erkende nieuwkomer. Het project loopt nog tot 31 oktober 2019.

Voordelig voor vluchteling én vrijwilliger

Antwerpse jongeren stellen zichzelf beschikbaar als buddy voor een nieuwkomer tussen de 17 en de 21 jaar oud. Die vluchtelingen zijn erkend of subsidiair beschermd en zijn allemaal zonder ouders in België aangekomen. CURANT heeft als doel de integratie van de jonge nieuwkomers te verbeteren. Door samen te huizen met een leeftijdgenoot kunnen ze hun zelfstandigheid vergroten, hun sociaal netwerk uitbreiden en hun Nederlands verbeteren. De vrijwilligers helpen de vluchtelingen om de post te lezen, afval te sorteren of werk te zoeken. Een grote hulp voor de nieuwkomers. Maar ook de buddies hebben baat bij het project. Ze krijgen een betaalbare woning ter beschikking én helpen een kwetsbare groep.

Extra begeleiding voor nieuwkomers

De jonge nieuwkomers krijgen als meerderjarigen geen steun meer van een voogd of een onthaalklas voor anderstalige kinderen. Omdat ze er helemaal alleen voor staan, hebben ze alle baat bij intensieve begeleiding. Maatschappelijke werkers leren de vluchtelingen zelfstandig rekeningen te betalen, geld te sparen en hun huis schimmelvrij te houden, om drie voorbeelden te noemen. Ze krijgen ook lessen Nederlands en huiswerkbegeleiding. Ook bij de zoektocht naar werk krijgen ze de nodige begeleiding.

Co-housing, wat is dat?

Het is niet zo dat de Antwerpse jongeren meteen hun studentenkamer delen met een vluchteling. Bij co-housing delen de jongeren minstens een keuken en soms ook een badkamer of woonkamer. Ze wonen dus wel onder één dak, maar hebben toch voldoende privacy. In totaal zullen er tussen de 75 en 135 jonge nieuwkomers samenhuizen met een buddy.

Lees meer over het CURANT-project.

 

05/06/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Riet is hip! Zo verwerk je het in je interieur
Volgende artikel
Bye bye pastel, hello edelsteentinten