Actua

Compacte woning van 23m² biedt zeeën van ruimte

Stoot je dagelijks letterlijk tegen de grenzen van je kot of appartement? Weet je geen blijf met je spullen of heb je een nijpend tekort aan werkruimte? Neem dan een voorbeeld aan deze Chinese studenten architectuur die een volledig huis bouwde op amper 23m². Geloof je het niet? Neem dan mee een kijkje in hun compacte woning.

Voor hun vernuftige ontwerp ging de studenten de mosterd halen bij heel wat andere ‘tiny homes’ of compacte woningen. Ook de indeling en meubelen uit woonwagens en mobilhomes vormde een grote inspiratiebron. Dit stelde hen in staat om een slaapkamer met tweepersoonsbed, een eetkamer met eettafel, een keuken met extra werkruimte en een badkamer met toilet en douche in hun huisje te verwerken. En dat met amper 23m² aan bewoonbare oppervlakte! De ‘voetafdruk’ van de woning bedraagt zelfs maar 7m².

Toveren met ruimte

De studenten verleggen daarmee de grenzen van het optimale ruimtegebruik en bedachten enkele vernuftige oplossingen. Zo kan je meer werkruimte creëren aan het aanrecht door twee extra planken uit te trekken. De ruimte vooraan in de woning kreeg een multifunctionele invulling. Zoals je kan zien, werd de vloer een dikke meter verhoogd. Dit maakt verschillende opstellingen mogelijk. Zo kan de eettafel omhoog getrokken worden waardoor er eetruimte voor vier personen gecreëerd wordt. Aan de linkerzijde kan er een bureau tevoorschijn getoverd worden en aan de rechterkant zitten er enkele (boeken)rekjes verstopt in de vloer.

Boven de keuken vinden we dan nog de behoorlijk ruime slaapkamer. Uitgerust met een tweepersoonsbed, een werkbankje en voldoende opbergruimte voor kleding of beddengoed lijkt deze slaapkamer groter dan sommige volledige studentenkoten of studio’s. Tot slot kan ook het dak deels geopend worden. Zo komt er extra licht binnen en kan de woning geventileerd worden.

De oplossing voor het ruimtetekort?

Dit huisje is een uitstekend voorbeeld van hoe we slimmer en bewuster kunnen omspringen met de beschikbare ruimte. Zoals we hier zien, kan je al veel oplossen door in de hoogte en/of met hoogteverschillen te werken. Ook meubels die je moeiteloos kan opbergen of laten verdwijnen creëren veel meer mogelijkheden. En dan denken we niet alleen aan studentenkoten maar ook aan studio’s, appartementen en zelfs woningen.

Hoewel we allemaal wat kleiner zullen moeten bouwen in de toekomst, kunnen we met deze creatieve ideeën en tips toch van hetzelfde ruimtegevoel blijven genieten. In landen als China waar er een dramatisch tekort is aan woonmogelijkheden en gezinnen noodgedwongen op amper enkele m² moeten samenwonen, kunnen deze ideeën letterlijk en figuurlijk voor een verademing zorgen.

Zou jij kunnen wonen in deze microwoning als je student was? Of zie jij zo’n huis volledig zitten als eerste woning? Laat het ons zeker weten!

03/06/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Koken op inductie – dit moet je erover weten
Volgende artikel
Een badkamermeubel op maat: praktisch en voordelig