Actua

Compact bouwen? Laat je inspireren door Tre Livelli!

We hebben het in het verleden al gehad over klein wonen in studio’s, appartement, containerwoning en zelfs in een bus. Vandaag hebben we het over een project dat compact bouwen naar een nieuw niveau tilt! Dit wonderbaarlijk staaltje van mediterraanse bouwkunst en Italiaans design kreeg de naam Tre Livelli en is amper 35m² groot! Vergaap jezelf aan het knappe interieur dat transformeert op de wenken van de bewoners.

3 functies, 3 niveaus

Het huisje staat er intussen al enkele jaren maar is nog steeds een toonbeeld van compact bouwen. Het slimme design maakt het mogelijk om alle functies op slechts een fractie van de ruimte te verwerken. Het huisje werd gebouwd tegen een heuvel wat voor enkele originele mogelijkheden zorgde. De naam Tre Livelli verwijst dan ook naar de hoogteverschillen en vertaalt zich letterlijk naar ‘drie niveaus’.

De niveauverschillen creëren immers niet enkel extra opbergruimte maar zorgen er ook voor dat je vanuit de slaapkamer altijd een perfect zeezicht hebt. En zeg nu zelf, wie wilt er niet wakker worden met zeezicht?

De woonkamer werd ingeplant op hetzelfde niveau van het terras. Samen met de grote glaswand – die bestaat uit drie afzonderlijke schuifdeuren – zorgt dit ervoor dat het terras letterlijk het verlengde wordt van de woonkamer. De keuken kreeg een plaatsje op het tussenniveau en zit eigenlijk verborgen onder een luik dat meteen ook dienst doet als spatwand. De koelkast en keukenkastjes werden subtiel weggewerkt onder het aanrecht. Door de kastjes met hetzelfde hout te bekleden als de vloer, vormt de ruimte een mooi en ordelijk geheel. Onder de keukenvloer vind je nog extra opbergruimtes waardoor dit charmante huisje nooit te kampen zal krijgen met rondslingerende rommel.

Als het van ons af hangt, mogen ze de chianti en antipasti al klaarzetten want wij zijn volledig weg van dit huisje!

Handig tips om klein maar gezellig te wonen

Elk interieurontwerp biedt interessante lessen en praktische tips om je eigen woonruimte beter in te richten. Zo zien we dat de radiatoren in de muur verwerkt worden. Het lijkt niet veel maar deze keuze bespaart je weer wat extra ruimte.

De niveauverschillen lenen zich perfect om opbergruimte te creëren waar er anders ‘verloren ruimte’ zou zijn. Zo zijn er ook heel wat creatieve oplossingen voor trappen waar je in de trede opbergruimte kan voorzien. Ook hier werd de ruimte onder het bed slim ingezet als opbergruimte.

In compacte ruimtes moet je verticaal werken. We benutten altijd het grondoppervlak maar verliezen de ruimte ‘in de hoogte’ al te vaak uit het oog. Kijk maar naar het kledingrek in de slaapkamer. Door verticaal te werken, kunnen er meer kleren opgehangen worden.

De neutrale kleuren en de grote lichtinval creëren een groter ruimtegevoel. Tracht thuis dan ook zoveel mogelijk het daglicht binnen te halen – en te reflecteren met spiegels – en vermijd overmatig gebruik van donkere kleuren.

De badkamer ten slotte werd achter de slaapkamer ingeplant. Hoewel het oppervlak eerder beperkt is, lijkt er toch veel ruimte te zijn in de badkamer en is er ook plaats voor een ruime inloopdouche. Het enige wat hier nog ontbreekt, is een spiegel en een klein opbergmeubel. Of zit er weer ergens iets verstopt in de vloer… ?

Foto’s: Beppe Giardino | Studio ATA

 

 

16/03/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Toiletbril met autoclosing-systeem: een must in je badkamer
Volgende artikel
Betonbouw: koud en kil of modern en elegant?