Woonadvies.

Column van Annelies: een eigen huis!

Inspirerend Wonen redactrice Annelies gaat haar eigen huis renoveren. In deze leuke column vertelt ze u de komende weken over haar spannendste verbouwingsavonturen en geeft ze u tips en tricks voor een vlotte woningrenovatie!

Wie niet zoekt zal vinden. Er zijn zo van die dingen die opeens op je pad opduiken, terwijl je er niet eens naar op zoek bent. Wel, om mijn hoek stond een huis uit de hand te koop. Mijn moeder ging, zo nieuwsgierig als ze kan zijn, eens een kijkje nemen. Het huis bleek leuk, met veel mogelijkheden, de prijs was goed en twee weken later was ik de trotse eigenaar! Een huis kopen!? Had je me dat een maand eerder gezegd, ik had je niet geloofd! Ik had net mijn doctoraat behaald en mijn contract was afgelopen. Alle wegen lagen nog open: zou ik wel verder gaan met wetenschappelijk onderzoek? Zou ik naar het buitenland gaan? Plots had mijn leven een nieuwe wending genomen…

Een eigen huis… boordevol verhalen

En dat zal ik het komende jaar geweten hebben! Een charmant huis uit 1894 in hartje Zurenborg, dat is een huis vol verhalen, en dat is er aan te zien… De vorige eigenares had de woning samen met haar man gekocht in 1954 en bleef er wonen tot na haar negentigste verjaardag. Het interieur is geen haar meer veranderd sinds de jaren vijftig. De badkamer en keuken – zo eentje met formica meubilair en witte houten kastjes met fel blauwe deurtjes – zitten in de kelder. Schattig, dat wel, maar enkel toegankelijk voor kleine mensen. De elektriciteit is afgekeurd. De mooie hoge ruimtes met sierlijsten zijn verstopt achter verlaagde plafonds. Ook sommige muren verschuilen zich achter nephouten wandbekleding (net zoals in MadMen!), om nog maar te zwijgen van de planken vloeren, bedolven onder groenkleurige linoleum. En dan zijn er nog het vergeelde bloemetjesbehang, een stinkende dakgoot die nog steeds door de zolderkamer loopt, ramen met enkele beglazing en een dak dat om vernieuwing schreeuwt. Hier is werk aan de winkel!

Huis renoveren

Ik schakelde een bevriende architect in en met de hulp van Lieve Vermeiren had ik in een mum van tijd een origineel woningontwerp. Ik sprong even binnen bij DVV voor een hypothecaire lening. Ondertussen heb ik ook de sleutels gekregen, afgelopen week werd de bouwaanvraag ingediend en volgend weekend gaan we van start met de eerste afbraakwerken, want die nemen we zelf onder handen. Benieuwd naar het resultaat van de renovatiewerken? I’ll keep you posted!

 

Warme groeten,

Annelies

 

Zo ziet mijn huis er nu uit:

 

En zo zal het eruit zien:

 

 

 

 

 

 

 

09/01/2012

Vragen en opmerkingen

S
Sarah

Proficiat met je huisje! Ziet er mooi uit!

M
Michel

Proficiat met je aankoop. We zijn benieuwd naar het vervolg!

K
karen

spannend zeg. alvast veel succes!

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Nestkastjes bouwen? Design vogelhuisjes!
Volgende artikel
Wat u moet weten over de condensatieketel