Woonadvies.

Carl de Smet stelt voor: een stoel die zichzelf maakt!

Belgisch ontwerper Carl de Smet stelt het ‘noumenon-project’ voor. Een stoel die zich bij de juiste temperatuur ‘ontpopt’ zoals popcorn.

Met dit high-tech meubel uit schuim geeft Carl de Smet een futuristisch antwoord op de flatpacks van IKEA. Geen sleuteltje om je meubelstuk op te bouwen, het meubel doet zelf het werk! De truc? Het materiaal van het meubilair.

Speciaal schuim met vormgeheugen

Het meubel is opgebouwd uit shape memory polyurethaan. Dat is een speciaal soort schuim met een geheugen. Door het materiaal te verwarmen wordt het sponsachtig zacht en kan je worden platgedrukt tot 5% van zijn grootte. In zijn platgedrukte vorm is het meubel gemakkelijk te transporteren. Verder moet je ook geen schrik hebben voor beschadiging tijdens het transport. Dankzij het vormgeheugen van het materiaal herstelt het meubel zichzelf wanneer het ontpopt tot zijn oorspronkelijke vorm.

De stoel ontpopt zoals popcorn

Zodra je het meubel nodig hebt steek je het in het stopcontact. Het materiaal wordt verhit tot 70°C en neemt zijn geprogrammeerde vorm  aan. Als het meubel afgekoeld is wordt het hard en is het klaar om te gebruiken. Als je het meubel even niet meer nodig hebt, kan het opnieuw worden ‘gesmolten’. Daarna kan het weer op dezelfde manier worden verhit en neemt het terug zijn vorm aan.

i Saloni

Dit technologisch hoogstandje van Belgische bodem wordt deze week voorgesteld op I Saloni del Mobile in Milaan. Carl de Smet hoopt hier de nodige partners aan te trekken die met hem dit schuimmeubel op de markt willen brengen. Het noumenon meubel is bijna productie klaar en met de nodige partners verschijnt het binnen het jaar op de markt.

08/04/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De mooiste verlaten plekjes op aarde
Volgende artikel
Haal de lente in huis met vrolijke decoratieve vazen