Actua

Buurt in de kijker: het Zuid

Het Zuid is een begrip in Antwerpen. Enkele decennia terug was de wijk nog in verval, maar ondertussen is het een van de meest bruisende buurten van ’t Stad.

Uithangbord van ‘t Stad

De voormalige pakhuizen van de Vlaamse en Waalse kaai vormen het perfecte decor voor een wijk in beweging, met een groot aanbod populaire cafés, zonnige terrasjes, hippe clubs en fancy restaurants, maar hier vind je evengoed modehuizen, boetieks, galerijen en cultuurhuizen. Op het levendige Zuid voelt iedereen zich thuis, van hipsters, yuppies en arty farty people tot cultuurliefhebbers, levensgenieters en gewone mensen.

Waar het Zuid precies ligt, daar kan over gediscussieerd worden. Feit is dat het kloppende hart van de wijk de driehoek tussen de Waalse Kaai, Vlaamse Kaai, Leopold Dewaelplaats is. Dit centrum leeft! Heel wat grote evenementen die jaarlijks op de Gedempte Zuiderdokken georganiseerd worden kunnen dat bewijzen, denk bijvoorbeeld maar aan Cirque du Soleil of de Sinksenfoor. Ook cultuurliefhebbers kunnen hier hun hartje ophalen: het Museum voor Schone Kunsten, het Museum voor Fotografie, het MuHKA en enkele kunstgalerijen bevinden zich hier op een boogscheut van elkaar!

Kortom, het Zuid staat voor ambiance, fun en frivoliteit!

Het Kiel en het Zuid

Of je het Kiel nu bij het Zuid rekent of niet, ook dit deel van de stad is de laatste jaren aan het heropbloeien. Stadsvernieuwing zorgde ervoor dat de Abdijstraat en de St.-Bernardsesteenweg opnieuw aantrekkelijke shoppingzones werden. Het Kielpark is de groene long van de wijk, waar je kan ontspannen, sporten en waar kinderen kunnen ravotten in de speeltuin.

Bedrijventerrein Petroleum Zuid

De voormalige bedrijventerreinen die aan het Zuid palen, beter bekend als Petroleum Zuid, zijn opgenomen in de stadsvernieuwingsprojecten en krijgen een toekomst als bedrijventerreinen in een groene omgeving en op van de stad.

Toparchitectuur en een bloeiende immosector

Het Zuid kende ongeveer een eeuw geleden een heuse bouwwoede en de mooie Art Nouveau gevels, pakhuizen en herenhuizen in neo-classicistische of neo-renaissancistische stijl dragen nog steeds bij aan de oeverloze charme van deze wijk aan de Schelde. Maar ook vandaag blijven er architecturale pareltjes bijkomen in deze trendy buurt. Denk maar aan de loft die als locatie diende voor de gelijknamige succesfilm, aan de spectaculaire renovatie van Bank J. Van Breda in het voormalige goederenstation, en natuurlijk aan het nieuwe justitiepaleis of ‘Vlinderpaleis’ van Richard Rogers.

Een opgewaardeerde buurt zonder open bouwruimte, het zal je niet verbazen dat de vastgoedprijzen een flinke opwaartse beweging de afgelopen jaren hebben gemaakt. Toch blijft het de moeite waard om even rond te kijken naar een geschikt pand in deze buurt. Echte verrassingen zijn ook in het Zuid nooit uitgesloten! Neem alvast eens een kijkje op de immosites.

 

24/05/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Brandverzekering wordt duurder
Volgende artikel
Vastgoedprijzen: de tien duurste gemeentes van België