Actua

Dubbel zoveel boetes voor overtredingen energiezuinig bouwen

De energienormen voor nieuwbouw worden almaar strenger. Europa stelt hoge eisen aan nieuwe woningen: tegen 2021 wordt de passiefnorm gehanteerd. Maar de vraag rijst steeds vaker of dit wel haalbaar is voor alle Vlamingen?

Steeds meer boetes

Neen, zo blijkt. Of toch als we het stijgend aantal boetes bekijken dat in 2012 werd uitgedeeld aan bouwers die zich niet aan de energienormen houden. Volgens cijfers van Vlaams minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche (sp.a.) werden niet minder dan 2.733 Vlamingen beboet omdat hun nieuwe woning niet voldoet aan de voorgeschreven eisen voor energiezuinig bouwen.

Is energiezuinig bouwen realistisch?

In Vlaanderen waren er in 2012 26.770 aangiftes voor nieuwbouwwoningen en 10.150 aangiftes voor renovatieprojecten. 7,5% van al deze projecten werden beboet, wat Vlaanderen een totaalbedrag van 2.312.288 euro opleverde. Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne is verontrust over de cijfers. “Uiteraard zijn we het allemaal eens dat we energiezuiniger moeten bouwen. Maar nu is het toch de vraag of het tempo realistisch is”, klinkt het.

Bouwbedrijven gaan daarom naarstig op zoek naar methodes om betaalbare, maar energiezuinige woningen te bouwen. Hoe sta jij tegenover deze problematiek? Is energiezuinig bouwen volgens jou realistisch en haalbaar? Laat gerust een reactie na op dit artikel of deel je mening op onze facebookpagina!

13/08/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Je terras inrichten: 10 must haves voor een gezellige achtertuin
Volgende artikel
Designkalender: de wereldberoemde Stendig kalender