Actua

Belgische vastgoedmarkt blijft aantrekkelijk in 2013

Uit een onderzoek van Ernst & Young blijkt dat de Belgische vastgoedmarkt ook in 2013 aantrekkelijk blijft voor investeerders. Een verrassende vaststelling die de moeite vormt om van dichtbij te bekijken.

Belgische vastgoedmarkt verleidt investeerders

Ieder jaar ondervraagt het auditbedrijf Ernst & Young meer dan 500 bedrijven in 14 landen die actief zijn in de vastgoedsector. Ze worden bevraagd over hun verwachtingen op het gebied van vastgoedinvesteringen. Eind 2012 heeft België een uitzonderlijk hoge score gekregen. 95% van de ondervraagden beschouwen België als een aantrekkelijk land om in vastgoed te investeren, ten opzichte van 84% het jaar ervoor.

Ander opmerkelijk feit: in tegenstelling tot vorig jaar blijven de ondervraagden deze keer optimistisch over het aantal transacties. Ongeveer 65% voorzien in 2013 een verhoging van het volume investeringen. (tegenover 19% in 2012).

Euro-crisis en inflatie

80% van de respondenten is van mening dat de vrees voor een inflatie de vraag naar vastgoed dit jaar zal stimuleren. Bovendien denkt ook 80% dat de euro-crisis en de aangroeiende Europese schuld ervoor zal zorgen dat meer mensen interesse tonen voor vastgoedinvesteringen. Verder zullen ook de ecologische normen een positief effect hebben op de bouwsector, althans volgens 75% van de ondervraagden.

Toch zijn er ook obstakels. De beperkte beschikbaarheid van kredieten vormt de belangrijkste rem voor de Belgische vastgoedmarkt. Die mening is 80% van de respondenten toegedaan, ten opzichte van 50% in 2012. Een andere belemmering is de groeiende kloof tussen kopers en verkopers bij de ‘waardering’ van woningen.

Belgische vastgoedprijzen blijven stabiel

60% van de mensen die aan het onderzoek hebben deelgenomen verwachten een prijsverhoging van kantoren die uitzonderlijk zijn gelegen. De prijs van residentiële gebouwen zal niet veranderen, behalve in de rand van grote steden. De verwachting is dat de waarde van hotels en gebouwen in industriële zones stabiel zal blijven.

In 2012 domineerden de Vlaamse steden de Belgische vastgoedmarkt, maar daar komt dit jaar verandering in. Er is sprake van slechts een klein verschil tussen de Belgische steden, op het gebied van bereidheid tot investeren.

21/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
James Dyson: uitvinder van de multifunctionele kraan
Volgende artikel
Bouwen met sleutel-op-de-deur. Getuigenis van familie Adriaenssens