Actua

Belgen zullen nog meer beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed is een veilige belegging. Volgens de FOD Economie heeft de residentiële vastgoedsector goed standgehouden in 2012, zowel wat de vastgoedprijzen als het aantal transacties betreft. Zullen we blijven beleggen in vastgoed in 2013?

Gemiddelde vastgoedprijzen in 2012

De verkoop van woningen, appartementen en bouwgronden bleef vorig jaar stabiel in België, in sommige gevallen stellen we een lichte prijsstijging vast. Enkel in het segment van villa’s, bungalows en landhuizen daalde de gemiddelde verkoopprijs. Om er cijfers op de plakken: voor een gemiddelde woning betaalde je in België 191.142 euro, voor een appartement 201.427, voor een bouwgrond 109 euro per vierkante meter en voor een villa 329.210 euro.

Maar als we naar de evolutie in de Belgische vastgoedprijzen kijken op langere termijn, zien we dat de prijzen voor woningen en appartementen zes maal duurder zijn geworden sinds 1983 en zijn verdubbeld de afgelopen 10 jaar. Volgens ‘The Economist’ is Belgisch vastgoed 65% overgewaardeerd.

Verwachtingen voor 2013: meer beleggen in vastgoed

Toch verwacht het research team van Belfius Bank geen ineenstorting van de prijzen in 2013. In tegendeel, volgens Belfius komt er zelfs een lichte prijsstijging in 2013, al zou die onder het inflatiepeil van 1,9% blijven.

De Belfius researchers verwachten dat er dit jaar iets meer in vastgoed belegd zal worden dan in 2012. De reden hiervoor is de spaarwoede van de Belgen tijdens crisisjaren en de lage rente op het spaargeld. Waarschijnlijk zullen Belgen meer beleggen in appartementen en bouwgronden, waardoor de gemiddelde prijzen op nationaal niveau mogelijk met respectievelijk 2,5% en 3% zullen stijgen.

14/03/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Anders wonen: boven leven en beneden slapen
Volgende artikel
Mini huizen: trend voor 2013?