Woonadvies.

Batibouw 2015: deze thema’s staan in de kijker!

Op 26 februari is het weer zover. Bouwers en verbouwers kunnen dan ruim een week lang hun hartje ophalen tijdens Batibouw 2015. De vermaarde bouwbeurs draait volgende jaar rond drie grote thema’s: ‘start to renovate’, kostenoptimaal bouwen en het digitale huis. Benieuwd welke concrete innovaties dit drieluik in petto heeft? Lees dan snel verder!

‘Start to renovate’: Batibouw 2015 gaat voor energiezuinigheid

Een eerste pijler op de Batibouw-beurs is renovatie. Niet verwonderlijk als je stilstaat bij de gewijzigde verhoudingen tussen nieuwbouw en renovatie. Terwijl we vroeger massaal zélf een huis bouwden, raakt ons land stilaan volgebouwd en schakelen we meer en meer over op renovatieprojecten. Niet alleen de lagere aankoopprijs van een te renoveren woning speelt daarbij een rol, maar ook het lagere btw-tarief en de talrijke renovatiepremies.

In bestaande woningen is het energiebesparingspotentieel het grootst. Zeker als je te werk gaat volgens de beproefde ‘Trias Energetica’-strategie. Die bestaat uit drie stappen:

  • In stap één komt het erop aan om de energievraag te beperken, bijvoorbeeld door maximaal te isoleren.
  • In stap twee worden duurzame energiebronnen ingezet.
  • Stap drie bestaat uit het zo efficiënt mogelijk gebruik van de overblijvende fossiele energiebronnen.

Tijdens Batibouw 2015 zal ook de nieuwe Europese Ecodesign-richtlijn over de tongen gaan. Aan de hand van labels wordt de consument bewustgemaakt van het energieverbruik van verschillende apparaten.

Kostenoptimaal bouwen

Aansluitend op het renovatieluik schenkt Batibouw 2015 ook extra aandacht aan kostenoptimaal bouwen. Niemand heeft een oneindig budget, en we willen ons beschikbare kapitaal dan ook het liefst zo efficiënt mogelijk inzetten. Daarvoor is een kosten-batenanalyse cruciaal. Om die te berekenen, moet je rekening houden met de bouwkost (startinvestering om de woning te bouwen), maar onder meer ook met de inkomsten uit premies, belastingverminderingen en kosten en uitgaven voor energieverbruik. Tijdens de bouwbeurs wordt verder ingezoomd op die belangrijke parameters.

Het digitale huis

Woningen worden vandaag almaar slimmer. En dat is natuurlijk te danken aan de opkomst van domotica en de intrede van apps in onze huisapparatuur. Een mooi voorbeeld van die intelligente revolutie is de Nest Thermostaat, een slimme warmteregelaar die het gedrag van de bewoners ‘leert’. De eerste paar keer zet je de thermostaat nog handmatig aan en uit, maar na een tijdje heeft de thermostaat een profiel gemaakt van je dagelijkse routine van de bewoners en speelt hij daarop in.

Onder de indruk? Tijdens Batibouw 2015 kan je alle technologische woonsnufjes naar hartenlust ontdekken! De bouwbeurs vindt plaats van donderdag 26 februari tot zondag 8 maart.

20/11/2014

Vragen en opmerkingen

J
Jaylen

Il y a tout de même une question essentielle qui n’est pas abordée : que ferait Chavez s’il n’avait pas de pétrole ?La prétendue alternative de gauche qu’on prétend qu’il représente ne tient qu’à l’argent du pétrole qu’il peut dépenser !S’il n’avait pas cet argent que son système politique n’a pas produit, comment goa-irneruitvel ?

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De mooiste spatwand in de keuken met metalen Pure tegels
Volgende artikel
Inbraakbeveiliging voor je woning op 10 manieren