Woonadvies.

BATIBOUW 2013 – Wonen in de stad

De stad was altijd al een aantrekkingspool voor hippe twintigers, maar ook gezinnen en senioren vonden de weg naar de stad. Een aangename plek voor een warm nest. Alles wat je nodig hebt is namelijk dicht bij huis. Bovendien combineert de stad tegenstellingen waar mensen naar op zoek zijn. Compact en duurzaam maar ook ruimte en groen, rust en privacy maar ook sociale interactie, ontspannen maar ook bruisende activiteiten, de stad “has it all”.

Vandaar is ‘de stad’ één van de hoofdthema’s op Batibouw 2013. Er wordt aandacht besteed aan de nieuwe trends die te maken hebben met wonen in de stad.

Batibouw stadstrends 2013

De trends zijn vanzelfsprekend, er is steeds minder en minder ruimte en we gaan dichter bij elkaar wonen: verdichting. Als we in de breedte niet meer kunnen verder bouwen, dan maar in de hoogte. Op deze manier wordt de ruimte die er is optimaal benut. Maar dit alles niet ten koste van het comfort. Bij hoogbouw zijn net als bij ander woonvormen basisvoorwaarden zoals licht, lucht, binnen- en buitenruimte, …

Nog een trend die ontstaan is door de schaarsheid van ruimte is collectivisering. Steeds vaker doen mensen aan ‘samenhuizen’ en ‘kangoeroe wonen’. Ieder heeft zijn eigen kamer om te slapen, maar andere zaken gebeuren in gemeenschappelijke ruimten. In de eerste plaats worden er op deze manier heel wat kosten gedrukt. Daarnaast creëert samenhuizen een sociaal weefsel en een aangenaam buurtgevoel.

Toch zijn mensen ook op zoek naar duurzaamheid en groen. Hieruit ontstond de bijzondere trend Urban Farming. In de stad wordt op kleine schaal aan landbouw gedaan. Een kleine moestuin met groenen en fruit. Op deze manier blijven onze behoeftes voorzien.

14/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Twee functies in één kraan
Volgende artikel
BATIBOUW 2013 in teken van duurzame energie