Actua

Banken worden overspoeld met de vraag om de woonlening te herzien

De rente staat al wekenlang historisch laag. Dat is slecht nieuws voor wie veel geld op spaarboekjes heeft staan, maar bijzonder goed nieuws voor wie net een woonlening aangaat. En wat als je al langer een woonlening hebt lopen met een vaste rentevoet? Dan laat je die herzien! Momenteel worden de banken overspoeld met aanvragen rond het herzien van de woonlening. Niet onlogisch: een herfinanciering kan immers (tien)duizenden euro’s verschil maken op je totale lening.

Historisch lage rente maakt een herziening van je woonlening erg interessant

We hadden het er eerder al over: de rente staat nu al een tijdje bijzonder laag. Momenteel bedraagt het gemiddelde van de afficherente van alle banken 3,7 procent voor een lening op twintig jaar. Dat gemiddelde lag begin dit jaar nog 0,7 procent hoger. Bovendien kan men in de praktijk vaak een veel lagere rente onderhandelen dan de officiële rente, zodat je vandaag veelal 2 à 3 procent rente betaalt. Heb je een woonlening met een variabele rentevoet, dan profiteer je hier sowieso van en betaal je dus weinig rente op je maandelijkse aflossing. Heb je echter een woonlening met een vaste rentevoet, dan is de kans groot dat je veel meer rente betaalt dan die 2 à 3 procent. Je woonlening laten herzien kost ook geld – reken op enkele duizenden euro’s voor onder andere de notariskosten – maar toch kan het in veel gevallen een grote besparing opleveren, soms tot wel 20.000 euro.

Wachtlijsten bij de banken

Het is dan ook niet onlogisch dat de banken overspoeld worden met vragen rond de woonlening. Tijdens de zomermaanden moesten sommige banken zelfs extra personeel inzetten en in sommige kantoren zijn er wachtlijsten van enkele dagen. Veel haast is er in elk geval niet: volgens specialisten zou de rente gedurende de komende 3 jaar nog laag blijven. Je moet je dan ook geen zorgen maken als je even moet wachten op het voorstel voor herfinanciering van je bank. En als een herziening van je woonlening vandaag nog niet interessant is, dan is het dat over 3 jaar misschien wel.

12/09/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een magische badkamerinrichting – Halo van Sanijura
Volgende artikel
Energiezuinige condensatieketels voor elke woning