Woonadvies.

Architecturale pareltjes in Brussel (deel 2)

architectuur Brussel

Een tijdje geleden gidsten we je al langs drie Brusselse must-sees, maar onze hoofdstad is natuurlijk nog vele andere pareltjes rijk die beslist het bewonderen waard zijn. Klaar voor deel twee van onze ontdekkingstocht? On y va!

De Basiliek van Koekelberg

De Basiliek van Koekelberg is al sinds de twintigste eeuw de ster van de boulevard. Het gebouw was oorspronkelijk bedoeld als Pantheon, maar Leopold II besloot na een bezoek aan de Sacré-Coeur in Parijs om er een nationale basiliek van te maken en zo de katholieke burgerij gunstig te stemmen. De bouwwerken vingen aan in de neogotische stijl, maar de dood van de vorst bracht het project tot stilstand. Uiteindelijk stelde architect Albert Van Huffel nieuwe plannen voor in art deco-stijl, die enthousiast werden onthaald. Van Huffel koos naast het traditionele grondplan in kruisvorm ook voor een skelet van gewapend beton en Byzantijnse koepels.

architectuur Brussel

De Basiliek is de zesde grootste kerk ter wereld. Het platform aan de voet van de koepel is maar liefst 53 meter hoog en biedt een prachtig uitzicht over de hele stad. Binnen laat de rijke geschiedenis van het gebouw zich duidelijk kenmerken door een uitzonderlijke collectie van kunstwerken.

De triomfboog van het Jubelpark

architectuur Brussel
Iris Monument

Als je ooit het Jubelpark heb bezocht, sprong de triomfboog naast het park je onvermijdelijk in het oog. De iconische constructie, in het Frans bekend als Arcade du Cinquantenaire, werd opgetrokken in opdracht van Leopold II ter gelegenheid van vijftig jaar Belgische onafhankelijkheid. Bovenop de boog prijkt de nationale vlag met een bronzen quadriga (een strijdkar met vier paarden) die de provincie Brabant vertegenwoordigt. De voeten van de pilaren staan symbool voor de acht overige provincies.

architectuur Brussel
Iris Monument

Of je nu gezellig op stap bent met vrienden of op zoek bent naar een plekje om tot rust te komen, in deze groene long in het hart van Brussel zit je altijd goed. Pik ook zeker een tentoonstelling in het paleis mee!

Up-site: de hoogste woontoren

architectuur Brussel
Fixinox

Ver weg van alle historische architecturale pareltjes prijkt een moderne constructie die haar plaats in het landschap  met verve opeist: de Up-site-toren. Met een hoogte van 140 meter overstijgt deze wolkenkrabber, die zich vlak naast de Tour & Taxis-site bevindt, alle andere torens in Brussel. Het gebouw telt 42 verdiepingen en 251 appartementen. Opmerkelijk: Up-site heeft een eigen bioscoop, speelruimte voor de kinderen, een wellness-centrum, … En dat allemaal onder één dak.

 

 

13/01/2017

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Met deze 5 ochtendrituelen wordt opstaan een eitje
Volgende artikel
Winterdip? Tijd om te cocoonen!