Woonadvies.

Architectonisch hoogstandje: Shanghai Tower door Gensler

Shanghai Tower Gensler

Het hoogste gebouw van China staat in de metropool Shanghai. De Shanghai Tower telt 127 verdiepingen en is 632 meter hoog. Maar de toren is niet alleen door zijn hoogte een icoon in de skyline van Shanghai. Het design is eveneens grensverleggend. Architect Arthur Gensler creëerde met dit project een gebouw dat een streling is voor het oog.

Verticale stedenbouw in de praktijk

De Shanghai Tower is nog maar een jaar open, maar staat nu al verschillende lijstjes met de meest innovatieve en verbluffende bouwwerken. De toren herbergt kantoor-, winkel- en seminarieruimte alsook een luxehotel. Bovenaan op de toren is een uitkijkpunt, ’s werelds hoogste. Ten slotte is een derde van het gebouw ingericht als groene ruimte, waardoor het gebouw op ecologisch vlak veel verder staat dan de andere wolkenkrabbers errond.

Bestand tegen de krachten van de natuur

De unieke vorm van het gebouw is niet louter om esthetische redenen gekozen. Hij beschermt het gebouw ook tegen de verwoestende kracht van de natuur. Zo zouden de asymmetrische vormen en afgeronde hoeken het gebouw beter beschermen tegen de tyfoons die Shanghai regelmatig teisteren. Dankzij de veelvuldige windtunneltests die het ontwerp onderging in een Canadees lab, verwerkt de Shanhai Tower wind zo’n 24 procent beter. De lichte structuur deed de bouwprijs dan weer 58 miljoen dollar dalen, waardoor de kostprijs uiteindelijk ‘slechts’ 2,1 miljard euro bedroeg.

Meer weten? Lees er alles over op de blog van Arthur Gensler.

 

17/03/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Je terras schuren voor de lente: zo ga je te werk
Volgende artikel
Je slaapkamer wordt een gaapkamer met deze decoratietrends