Actua

Amazing sheds! Extra woonruimte dankzij gezellige cottages

We spotten de trend enkele weken geleden al maar nu konden we er op Grand Designs Live ook eens van dichtbij kennis maken: de sheds. Veel meer dan een ordinair tuinhuis waar je het tuingerief en de grasmachine bewaart. Sheds bieden extra woonruimte en tal van mogelijkheden in de nabijheid van je eigen tuin!

De knappe sheds van Amazing Sheds

Het blijkt iets typisch Brits te zijn want op Grand Designs Live spotten we verschillende exposanten. Amazing Sheds is de eerste die we tegenkomen en je voelt meteen dat het hier echte stielmannen betreft.

De binnenzijde van de tentoongestelde sheds zijn volledig met hout bekleed en tot in de puntjes afgewerkt. In de wand vinden we enkele uitgesneden vormen terug en het duurt eventjes vooraleer we door hebben dat de uitgesneden stukken eigenlijk de krukjes op de vloer zijn. Ook de zetel – eveneens uit hout vervaardigd – kan netjes ingeklapt worden om zo de ruimte vrij te maken voor andere activiteiten.

Amazing Sheds biedt twee modellen aan: de Amazing Big Shed en de Amazing Small Shed. De eerste meet 3m op 4,8m met een hoogte van 2,5m of met andere woorden een bewoonbare oppervlakte van 11,44m² oplevert. De Small Shed is wat kleiner: 2,4 x 4,8 x 2,5m of een oppervlakte van 8,8m². Iedere shed kan je zelf configureren. Kies je deuren, voeg een veranda toe en kies de kleur voor de buitenzijde. Daarnaast kan je ook de accessoires bepalen zoals de meubels, stopcontacten, verwarmingspaneel, een hobbit stove (kolen- en houtkachel), een boekenrek, een lavabo, enzovoort!

Neem een kijkje op de Amazing Sheds website en configureer je eigen shed!

EchoLIVING – Klein bouwen = slim en mooi bouwen

EchoLIVING is het bedrijf van designer Sam Booth. Met zijn projecten wilt hij klein en duurzaam wonen promoten. De gebouwen – die in het Verenigd Koninkrijk bothies of een bothy genoemd worden – worden met een minimum aan bouwafval gebouwd. De materialen worden dan ook zorgvuldig geselecteerd op basis van hun duurzaamheid.

Bovendien zorgt EchoLIVING ervoor dat alle bothies volledig off-grid werken. Door zonnepanelen te combineren met houtkachels en composttoiletten hoeven de bothies niet op het net aangesloten te worden. Tot slot zijn ze uitermate goed geïsoleerd en voorzien van dubbele beglazing.

Wie een bothy wilt laten bouwen, kan samen met Sam Booth een ontwerp maken. Je kan ook kiezen voor de WAVE pods. De echoWAVE is een off-grid eco pod die naar wens aangepast kan worden om te dienen als een tuinkamer, een (thuis)kantoor of als kampeerplek. Daarnaast kan de pod ook gebruikt worden als extensie voor je woning.

Iedere echoWAVE kan volledig aangepast worden qua interieurontwerp maar ook qua indeling. Zo kan er een volledige keuken geïntegreerd worden, een sofabed, een houtkachel en zelfs een douchekamer.

High-end sheds

Waar wij in België vooral de voorkeur geven aan pittoreske chalets en stacaravans, vallen de Britten en masse voor de high-end sheds. Het interieur van deze high-end sheds laat je echter volledig vergeten dat je in een shed staat. De ‘gebouwen’ zijn namelijk voorzien van alle moderne technologie, volledig geïsoleerd en uitgerust met isolerend glas. Bovendien moeten ze niet onderdoen voor een volwaardig huis. Het model dat wij bekeken, The Summit, telde drie kamers waarvan één met een en-suite badkamer.

Eén van de logdes van de Dream Lodge Group

Daarnaast vonden we ook een grote woonkamer met open keuken en eetkamer terug. Buiten ging de verbazing verder met de knappe en idyllische patio, volledig uitgerust met alle nodige tuinmeubelen.

Voor ons staat het vast: als deze trend naar België overwaait, kiezen wij voor een Brits design!

15/05/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Grand Designs Live London – Editor picks
Volgende artikel
Kan je linoleum combineren met vloerverwarming?