Actua

Aantal bouwvergunningen daalt drastisch naar 1.800 per maand

Volgens cijfers van de Vlaamse Confederatie Bouw is het aantal bouwvergunningen in Vlaanderen sterk aan het dalen. In mei, juni en augustus van 2014 werden er voor huizen een 800-tal en voor appartementen een 1000-tal bouwvergunningen toegekend.

Nochtans was er in het begin van het jaar nog een sterke stijging in het aantal toegekende vergunningen. Die stijging kwam er volgens de Confederatie door het groot aantal mensen dat hun aanvraag nog wilden indienen voor de verstrenging van de energienormen. De bouwsector zit dus in het slop en men voorspelt niet meteen vooruitgang.

Minder woningen, minder woonkredieten

Het is al sinds 2010 geleden dat het aantal toegekende vergunningen zo laag lag. De veranderde woonbonus voor 2015 en de strengere energienormen voor woningen vanaf 2014 – zo moet iedere nieuwbouw een systeem hebben waarmee autoneem hernieuwbare energie opgewekt kan worden – zorgen er ongetwijfeld voor dat het aantal bouwaanvragen, en dus ook vergunningen, drastisch terugvalt.
De piek die we begin dit jaar zien, is dus afkomstig van het grote aantal mensen dat nog snel hun aanvraag indienden voor de verstrenging van de energienormen. Die energienormen zorgen immers voor een extra investering die kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Een investering die vele Vlamingen niet kunnen maken.

Men verwacht dan ook dat het aantal aanvragen en vergunningen in de komende maanden verder zal dalen. Dit blijkt volgens VCB ook uit het lager aantal toegekende woonkredieten: “tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar lagen die voor de aankoop van een woning 7% lager dan tijdens de eerste drie kwartalen van vorig jaar.”

Stimulans van de overheid

Zowel het VCB als de diverse bouwbedrijven leggen de nadruk op het stimuleren van de bouwsector. Zo moet er gesproken worden over een bouwpremie voor kandidaat-bouwers. Daarnaast is ook de rente op hypothecaire kredieten een bepalende factor.

De rente staat al een tijdje vrij laag maar de overheid moet samen met de banken bekijken hoe ze de rentes aantrekkelijk(er) kunnen maken en houden. Een andere denkpiste is om de lening (en rente) af te stemmen op de duurzaamheid van het bouwproject.

P.S.: Sinds kort kan je ook een digitale bouwaanvraag indienen

Bron: Vlaamse Confederatie Bouw

01/12/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
5 essentials die in geen enkele slaapkamer mogen ontbreken
Volgende artikel
DIY: Je huis goedkoop inrichten doe je zo!