Actua

4 tips voor de beste staycation aller tijden

staycation

Lange, verre reizen? Te mijden, aldus de Israëlische psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman. Op lange termijn ondervinden we weinig positieve effecten van reizen van drie weken of meer, zo besluit Kahneman na onderzoek. De Nederlandse opiniemaker en historicus Maarten Van Rossem treedt hem bij: “Tegenwoordig móét iedereen op vakantie, zo lang en zo spectaculair mogelijk. Liefst van al gaan ze giraffen jagen in Sudan en aansluitend bungeejumpen. Het is een culturele obsessie geworden, meer dan een aangenaam tijdverdrijf.” Oké, die boodschap is duidelijk, maar wat is het alternatief? Een staycation natuurlijk: lekker verlof nemen in je eigen land en bij voorkeur in je eigen tuin. Met onze tips wordt het één groot succes.

Stress vermijden? Neem een staycation!

Laat ons nu eens eerlijk zijn: op reis gaan is best stresserend. Online hotels boeken (ja, mijnheer Trivago, dat ís lastig), koffers inpakken, urenlang in de wagen met joelende kinderen op de achterbank of – god verhoede – een vlucht met vertraging waardoor je ook nog eens je aansluiting mist. Met een staycation vermijd je al die narigheid. En die tempel van Angkor Wat? Die bekijk je toch gewoon op Google Images.

Onze tips

Bij een staycation geldt er maar één regel: niets moet. Of ja, er is eigenlijk nog een tweede: jaag je vooral niet op. Onze suggesties zijn dan ook volledig vrijblijvend.

  • Het is niet omdat je niet in luxeresort ‘Bahia Tropical’ verblijft, dat je van je ontbijt geen heuse beleving kunt maken. Geniet dus volop van knapperige broodjes, artisanale confituur, vers sinaasappelsap en yoghurt met fruit. Zet gerust ook een passend muziekje op om in de juiste sfeer te komen.
  • Iedereen heeft het tegenwoordig standaard ‘druk-druk-druk’ en dus stapelen de ongelezen boeken, tijdschriften en krantenbijlages zich op. Tijdens je staycation kun je eindelijk eens tijd maken voor al dat onaangeroerde leesvoer. (Onze leestip? Dit e-book.) Ook kun je je overgeven aan andere activiteiten waar je anders nooit aan toekomt. Was jij immers niet van plan om weer eens met schilderen te beginnen of om na jaren die gitaar terug ter hand te nemen? Welaan dan, maestro, hier is je kans.
  • Klusjes tijdens je staycation zijn uit den boze. Zie je ergens een spinnenweb dat je dringend zou moeten wegpoetsen of een tuinhek dat een likje verf kan gebruiken? Sluit dan gewoon je ogen en denk aan dit standaardwerkje van Paul Lafargue.
  • Een eigen tuin is een grote troef tijdens een staycation. Heb je die niet, ga dan in de tuin van je buren zitten. Als goede buren zullen die dat zeker niet erg vinden. Zeggen ze er na verloop van tijd toch iets van, dan maak je gewoon het V-teken en antwoord je relaxed: “Peace, brother.”
14/07/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Je badkamer romantisch inrichten: 5 tips
Volgende artikel
5 tips om je thuiskantoor in te richten