Woonadvies.

30% beschuldigt partner van aan laten staan elektronica – Aanlaatstress België

15% van ons is dagelijks bezorgd dat hij of zij iets heeft laten aanstaan en 10% laat dagelijks ook daadwerkelijk de verwarming onnodig aan staan. Maar liefst 30% van de Belgen beschuldigt zijn partner van het aan laten staan van elektronische toestellen in de woning. De grootste kopzorgen maken we ons dan ook over de computer, verlichting en verwarming. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Honeywell (NYSE: HON).

Energie is duur en mag dus niet zomaar verspild worden. Toch springen we er niet altijd even bewust mee om. Zo maakt 37% van ons zich minstens 1 keer per week zorgen of er nog toestellen aanstaan of niet. En het is vaak een ander zijn schuld…

Energieverspilling? Partner of kinderen de zondebok

Van alle Belgen die denken dat ze thuis iets hebben laten aanstaan, geeft 30% de schuld aan zijn partner of aan de kinderen. Mannen schuiven de schuld graag in de schoenen van hun vrouw en de vrouwen schuiven de schuld op hun beurt door naar de kinderen. Dit zorgt uiteraard voor heel wat wrevel en stress en uiteraard ook onnodige kosten.

Als we een kijkje nemen in de top 10, dan zien we dat de top 3 gevuld wordt door de computer, verlichting en verwarming. Als we weten dat de verwarming goed is voor ruim 60% van ons energieverbruik, dan weet je dat er heel wat geld langs ramen en deuren buiten gegooid wordt.

De volledige top 10 ziet er als volgt uit:

  1. Computer (58%)
  2. Verlichting (49%)
  3. Verwarming (41%)
  4. TV (31%)
  5. Elektronica in de oplader (31%)
  6. Radio (20%)
  7. Radiatoren (15%)
  8. Game console (9%)
  9. Strijkijzer (2%)
  10. Gasfornuis of keramische kookplaat (2%)

Bijna de hele top 10 bestaat uit grootverbruikers wat wilt zeggen dat er jaarlijks heel wat energie verspild wordt. Jammer, want er bestaan nochtans geschikte oplossingen. Denk maar aan slimme toestellen die op afstand bedienbaar zijn via smartphone en tablet.

Technologie biedt innovatieve oplossingen

Zo stelt Honeywell zelf haar evohome slimme zoneregeling voor. Hierdoor is je verwarming – in zones – bedienbaar van op afstand. Met de Total Connect Comfort app kan je eenvoudig de temperatuur per ruimte controleren en meteen bijstellen waar nodig. Zo ben je er altijd zeker van dat de verwarming niet aanstaat wanneer dat niet hoeft. Via de app kan je tot slot ook programmeren wanneer de verwarming automatisch moet opspringen zodat je altijd in een aangenaam warm huis thuiskomt zonder 1 eurocent te verspillen!

Maar je kan uiteraard nog een stapje verder gaan. Met domotica kan je immers je hele woning van op afstand bedienen. Met een slim domoticasysteem kan je zowel de verlichting en verwarming als andere elektrische toestellen in huis aansturen. Sommige domoticasystemen laten je ook toe om het verbruik van ieder toestel op te volgen. Zo zie je niet alleen dat er nog een toestel onnodig opstaat maar kan je ook de energieverslinders in je woning identificeren en bijvoorbeeld vervangen door energiezuinige toestellen.

En jij? Geef jij je partner of kinderen de schuld of neem je zelf de verantwoordelijkheid?

De technologie van vandaag reikt ons dus de nodige oplossingen aan om energieverspilling tegen te gaan en om bewuster om te springen met ons verbruik. Voor meer informatie over hoe je met Honeywell energie kan besparen, kan je terecht op de Honeywell website.

06/11/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Kerst 2014 – Een alternatieve kerstboom maken & versieren
Volgende artikel
Besparen met Hans Grohe kranen: kies voor de CoolStart