Woonadvies.

10 architectuurlessen van Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright werd geboren op 8 juni 1867 en groeide tijdens zijn leven uit tot een van ‘s werelds grootste architecten die zowel controversieel, inspirerend als productief was. Wright was schrijver, kunstverzamelaar, filosoof en visionair en dat beïnvloedde ook zijn visie op architectuur. Zijn idee dat het land deel moet uitmaken van de gebouwen die het landschap moeten belichamen, loopt als een rode draad doorheen heel zijn oeuvre. Deze overtuiging, die zijn tijd ver vooruit was, is nog steeds een van de credo’s van de hedendaagse architectuur.

1) “De architect is een profeet… een profeet in de ware zin van het woord… als hij geen tien jaar vooruit kan zien, dan is hij geen architect.”

Frank Lloyd Wright was duidelijk een man die voor was op zijn tijd. Het design van zijn woningen leek ooit lichtjaren vooruit op zijn tijd en veel mensen begrepen zijn visie niet. Maar bijna heel onze hedendaagse architectuur maakt zijn idealen nog steeds concreet.

2) “Elke grote architect is – noodzakelijkerwijs – ook een groot poëet. Hij moet een grootse interpretatie maken van zijn tijd, van zijn dag, van zijn tijdperk.”

Frank Lloyd Wright werd bekend voor zijn ‘Prairie Style’ architectuur met lage schuine daken, overhangende dakranden, een centrale schoorsteen en open plattegronden. Deze vernieuwende bouwstijl was als het ware het antigif tegen de Victoriaanse stijl. Vervolgens evolueerde hij in zijn ‘Textile Style’ naar een lineaire benadering van architectuur met maya-invloeden. Dit zou leiden tot de ‘Organic Architecture’, met natuurlijke inspiratiebronnen en invloeden uit de Japanse architectuur. Hiermee zou Lloyd Wright zijn grote bekendheid verwerven. De organische stijl mondde uiteindelijk uit in de ‘Usonian Style’.

3) “Er zouden evenveel (stijlen van) huizen moeten zijn als er (stijlen van) mensen zijn en evenveel verschillen als er individuen zijn. En mens met persoonlijkheid heeft recht op zijn eigen vorm van expressie en zijn eigen omgeving.”

Het werk van Frank Lloyd Wright blinkt uit door zijn een unieke en individuele stijl. Geen twee huizen lijken op elkaar.

4) “Een gebouw moet op natuurlijke wijze uit het landschap verrijzen en in harmonie zijn met zijn natuurlijke omgeving.”

Het gebouw past zich aan het landschap aan, waarmee het samensmelt. Een gebouw uit het Westen van de VS ziet er dus volkomen anders uit dan gebouwen uit Pennsylvania. Elke stijl is uniek, net zoals elk landschap uniek is.

5) “Geen enkel huis moet op een heuvel staan. Het moet deel van de heuvel zijn. Tot de heuvel behoren. Heuvel en huis moeten samenleven.”

Dit idee komt perfect tot uiting in de organische architectuur van Frank Lloyd Wright, en misschien nog het meest in het Fallingwater huis, waar het huis en het landschap versmelten en één worden.

6) “Ik droom van een vrije architectuur. Ik droom van een architectuur die staat waar ze moet staan en een meerwaarde biedt voor het landschap, in plaats van een litteken. En de brieven van onze klanten zeggen ons hoe de gebouwen die we voor hen gebouwd hebben hun hele leven en hun hele bestaan veranderd hebben. Het is nu anders dan vroeger. Wel, dat is wat ik wil doen voor mijn land.”

En dat is ook wat Frank Lloyd Wright deed. De televisiereporter waartegen Wright deze woorden uitsprak, begreep niet wat organische architectuur betekende, en Wright moest hem uitleggen dat het een natuurlijke vorm van architectuur was. Vandaag, 55 jaar later, begrijpen we maar al te goed waarover de architect zo gepassioneerd sprak.

7) “Een goed gebouw kwetst het landschap niet, maar maakt het mooier dan voor het gebouw er stond.”

Wright stond voor zuivere lijnen en eenvoud. Hij geloofde dat een goed gebouw de omgeving aanvult. Hij hield niet van ingewikkelde details en van de zenuwachtigheid van de architecturale stijlen die hem vooraf gingen.

8) “Architectuur is leven, het is leven dat een bepaalde vorm aanneemt. Daarom is het de meest waarachtige getuigenis van het leven zoals het gisteren in onze wereld geleefd werd, zoals het vandaag geleefd wordt en altijd geleefd zal worden.”

Architectuur is de kunstvorm die misschien wel het best documenteert hoe een samenleving leeft en evolueert. Architectuur vertelt het verhaal van het verleden, het heden en de toekomst. We inspireren ons op de architectuur van het verleden, om vervolgens te evolueren, te groeien en vooruit te gaan. Kijk naar de moderne huizen van vandaag met hun strakke lijnen, grote open ruimtes, lage platte daken en zie hoe ze geïntegreerd zijn in verscheiden landschappen. Het lijdt geen twijfel dat we een stukje Frank Lloyd Wright terugzien in al deze gebouwen.

9) “Architectuur is de moeder van de kunsten. Zonder onze eigen architectuur heeft onze samenleving geen ziel.”

Frank Lloyd Wright’s belangrijkste bijdrage aan de hedendaagse architectuur, kunst en maatschappij is zonder twijfel het Guggenheim Museum in New York. Dit gebouw verenigt de geschiedenis van mensen, van de tijd, van kunst en architectuur. Het moderne gebouw viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. Met dit gebouw luidde Wright archtictuurtrends in die hedendaagse architecten blijven volgen. Wright was een echte visionair, een architect van zijn tijd, ver voor op zijn tijd.

Bron: Freshome

19/09/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zelf een dakterras aanleggen
Volgende artikel
Glazen douchewanden, voor een sobere design badkamer