5 antwoorden

5 vragen aan groot licht Bjorn Andersson

Zweeds designer en architect Bjorn Andersson heeft de afgelopen tien jaar zowat de hele wereld afgereisd. Hij heeft onder andere aan projecten gewerkt in New York, Stockhom en Shanghai, maar heeft zich nu gesetteld in Berlijn, waar hij werkt in zijn design- en lichtstudio. Zijn eerste productlijn Cutting Corners lanceerde hij op Tent London en dat leverde hem de titel “Nieuw Product van de Maand” op. Hoog tijd dus om ons licht op te steken bij Meneer Andersson.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Mijn inspiratie komt voort uit reizen, geometrie, materialen en processen. Ik speel graag met licht, met kaarsen, LED-lampen en verschillende soorten schaduw. Eigenlijk speel ik in mijn studio met licht in al zijn vormen. Ik bouw voortdurend modellen om mijn ideeën op verschillende schalen uit te proberen” vertelt Bjorn Andersson.

Hoe belangrijk is licht?

“Ik beschouw architectuur slechts als een skelet of kader. Architectuur helpt architecten om prachtig licht te scheppen – zowel natuurlijk licht als kunstlicht” antwoordt Andersson filosofisch.

Kan je iets meer vertellen over het creatieproces voor Cutting Edge?

“Het startpunt was toen ik terugkerende driehoekige vormen en interessante schaduwen opmerkte terwijl ik met gevouwen stukken papier speelde” zegt Bjorn Andersson enthousiast. “Ik stelde vast dat de driehoeken heel interessante hoeken en randen creëerden als ik het model van binnenuit bekeek. Beide ideeën klikten gewoon toen ik de modellen begon te maken. Samen met een metaalartiest ben ik dan prototypes beginnen maken.”

Heb je een favoriete creatie?

“Mijn favoriete ontwerp, of althans mijn twee favoriete ontwerpen zijn The Twins. Het is een vloerlamp waarvan twee versies zijn. Eentje richt haar licht naar de waarnemer en eentje is weggedraaid en creëert indirect sfeerlicht.” Deze design lampen verlichten samen een donkere hoek van de kamer en door het verschil in hoogte vullen ze elkaar perfect aan.

En mijn laatste vraag: wat is je favoriete kleur?

Bjorn Andersson antwoordt kort en bondig: “roestvrij staal!”

28/10/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Tafeldecoratie: zelf prachtige kleikommen maken
Volgende artikel
De kracht van kubisme in moderne woningen