5 antwoorden

5 vragen aan duizendpoot Luca Nichetto

Italiaan Luca Nichetto ontwierp onlangs de strakke Motek Chair voor Cassina. Hij volgde een opleiding aan het Art Institute in Venetië en studeerde later ook in zijn geboortestad, aan het Universeel Instituut van Architectuur (IUAV). Waar hij zijn ingenieursdiploma behaalde. Sinds 1999 ontwerpt hij producten, maar daarnaast werkt hij ook als materiaalconsultant en productontwikkelaar. Zijn designfirma, Nichetto&Partners, maakt industriële designobjecten. Hoog tijd om met Meneer Nichetto neer te zitten voor vijf vragen over design.

Wat was je inspiratie voor de Motek Chair?

“Heel eenvoudig: origami. Ik wilde een manier vinden om flexibele en lichte origami een structuur te geven opdat hij gewicht zou kunnen dragen,” vertelt Nichetto. “En dat was een hele uitdaging.”

Hoe heb je dit kunnen verwezenlijken?

“We hebben voor de Motek Chair een techniek uit de auto-industrie geleend. Meer bepaald: druklassen,” verklapt Nichetto. “Het was de enige manier om het kwetsbare ontwerp licht te houden en toch structuur te geven. Anders zou hij geen gewicht kunnen dragen.”

Hoe belangrijk is samenwerking?

“Samenwerking is heel belangrijk voor mij,” bekent Nichetto. “Samenwerken met vrienden als Oki Sato-Nendo en grote internationale bedrijven als Berga, Cassina en Salviati houdt mij scherp en geeft mij nieuwe inzichten. Het is ontzettend belangrijk om samen te werken en uit je comfortzone te treden.”

Je bent een uitgesproken fan van Scandinavisch design. Kan je uitleggen waarom?

“Ik ben een fan van natuurvriendelijke materialen en dan kom je als snel uit bij het typische Scandinavische design,” vertelt Nichetto. “Helder. Natuurlijk. Neutraal. Dat zijn sleutelwoorden voor mij als het op design aankomt. Deze elementen vind je ook terug in Italiaans design, maar Italiaans design is dan vaak weer minder alledaags en dus zeker niet voor iedereen.”

En de laatste vraag: wat zijn je favoriete designbeurzen?

“Voor mij persoonlijk steken drie beurzen er met kop en schouders bovenuit,” steekt Nichetto van wal. “De beurzen in Tokyo, Milaan en New York.” Waarom juist deze beurzen? “Als je aanwezig kan zijn in Tokyo, Milaan en New York, krijg je het beste van verschillende werelden te zien. En dat is echt interessant.”

15/01/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Inspiratie voor je keuken: werken met glas
Volgende artikel
Zatara: huwelijk tussen beton en drijfhout