In Scandinavisch design komt het beste van twee werelden samen. Het modernisme levert de basis met de strakke lijnen, de lichte ruimtes en de elegante designmeubels. Scandinavisch design combineert die moderne stijl met zachte materialen zoals hout en een haast traditionele knusheid.

Het bureau van de Noorse toparchitect Reiulf Ramstad trok die lijn helemaal door in het ontwerp van een gezinswoning annex vakantiehuis in de bergen van Noorwegen.

Zachtheid van hout

Ramstad, een gerenommeerd architect, staat erom bekend inspiratie te putten uit de traditionele bouwstijlen van het Noorse platteland. Net zoals de beroemde staafkerken gebouwd werden met lokaal dennenhout, bouwde Ramstad de woning met duurzaam hakhout.

scandinavisch wonen - design ramstad

Zowel de buitenmuren, het dak als de binnenwandbekleding zijn opgetrokken in smalle latten dennenhout. Buiten vergrijst het hout zachtjes. Binnen is het met een product behandeld om zijn natuurlijke kleur te behouden. Nagenoeg elk oppervlakte is bekleed met zacht, bleek dennenhout. Het effect is totale zen.

scandinavisch wonen - kachel

Het huis ís het interieur

Zithoekjes zijn volledig geïntegreerd in de houten constructie. Voor de stoffen koos Ramstad voor milde grijstinten. Terwijl de meeste woningen in Scandinavische stijl hout combineren met witte wanden, is wit hier afwezig. Het kleurenpalet omvat daarentegen een breed scala aan hout- en grijstinten, dat bijzonder rustgevend werkt.

scandinavisch wonen - eetkamer inrichting

In de keuken – opnieuw, helemaal geïntegreerd – zijn een open haard en keukeneiland voorzien, gemaakt van massief beton.

scandinavisch wonen - inrichting keuken

Knus maar open

De leefruimtes zijn dubbelhoog. Grote ramen, tot in de nok van het zadeldak, trekken het pure daglicht maximaal naar binnen. De vijfhoekige vorm van de ramen en deuren is een referentie aan de deuren van traditionele Noorse schuren en geeft het moderne ontwerp een huiselijke, ietwat speelse toets.

scandinavische design woning

De woning is verbazend klein voor een luxueus afgewerkt vakantiehuis op het platteland. De architect stelde zelf voor om het klein te houden. “Als je wil ontspannen aan het dagelijks leven, moet je ook eenvoudig durven te leven,” zegt Ramstad. Daarom vroeg hij aan de opdrachtgevers hoe klein hij de woning mocht maken.

scandinavisch wonen - interieur inrichting

Fotograaf: James Silverman | interiordesign.net