We zien de laatste tijd meer en meer renovatieprojecten van oude gebouwen. Gebouwen die al jaren leegstaan en waarvan de functie veranderd wordt door de renovatie. Architect Lieven Dejaeghere pakte de voormalige jongensschool in Izegem aan en slaagde meesterlijk in zijn opzet.

Oude gebouwen krijgen nieuw leven

De school werd in 2007 afgesloten waarna de Izegemse Bouwmaatschappij hem contacteerde. De opdracht? De site omvormen tot een woonproject met sociale woningen. Hoewel de architect geen regels of voorwaarden omtrent de architectuur opgelegd kreeg, koos hij er toch voor om (zeer) veel van de oorspronkelijke gebouwen en architectuur te bewaren. Zo werd ieder klaslokaal omgetoverd tot één woning. Op die manier moest er weinig of niet gebroken worden. Daarnaast werden er ook geen extra verdiepen toegevoegd. De site biedt daarom woongelegenheid met veel ademruimte: 22 woningen voor vijf gezinnen en zeventien alleenstaanden en/of koppels.

inrichting woonkamer mozaiektegels - lieven dejaeghere - tim van de velde

© Tim Van de Velde

Aan de indeling werd dus niet geraakt. In ieder klaslokaal werden glazen wanden opgetrokken om de kamers af te scheiden. Iedere woning bestaat uit een woonkamer met eetgedeelte, een keuken met bergruimte en een slaapkamer met een badkamer en suite. Troebel glas voor de private ruimtes – zoals de slaapkamer – en transparant glas voor de keuken. De glaswanden reiken van de vloer tot aan het plafond waardoor de bewoners genieten van maximaal daglicht. Een extra voordeel is dat de woonruimtes zeer ruim en open aanvoelen. Een beetje het loftgevoel dus.

inrichting slaapkamer - lieven dejaeghere - tim van de velde

© Tim Van de Velde

Let trouwens op de mozaïektegeltjes: de oude vloer werd gestript en vervangen door een nieuwe vloer met knipoog naar het verleden.

Wonen in groep maar toch apart

De twee vleugels waarin de woningen gevestigd zijn, zijn met elkaar verbonden door een afdak. Elke woning geeft uit op de centrale binnenplaats waar ook parkeergelegenheid voorzien is. Zoals we eerder zeiden werd veel van de oorspronkelijke architectuur behouden. Wat ons meteen opviel waren de twee gevelspreuken op ieder gebouw. Nostalgische gezegden die ook vandaag nog steek houden.

binnenplaats woonproject - lieven dejaeghere - tim van de velde

© Tim Van de Velde

De unieke vorm van dit woonproject zou dan ook het buurt- en gemeenschapsgevoel bij de bewoners moeten versterken. In het midden van de binnenplaats ligt een waterbekken met gras. Ideaal voor die lange, zwoele zomeravonden waarop we met de buren keuvelen tot in de late uurtjes!

Wij zijn laaiend enthousiast en willen er graag onze intrek nemen. Jij ook?

Architect: Lieven Dejaeghere |Foto’s: Tim Van de Velde