Als er een stad is die doet wegdromen, dan is het Parijs wel. Je vindt er alles: cultuur, gastronomie en ook heel mooie architectuur. Als je door de verschillende arrondissementen van de lichtstad wandelt, zullen heel wat gebouwen je aandacht trekken. En achter die indrukwekkende gevels zijn vaak verbluffende interieurs verborgen. Neem een kijkje in deze Parijse duplex-loft. Je zult snel merken dat het mogelijk is om op een beperkte oppervlakte elegantie te combineren met ecologie én de typische French touch.

duplex-loft

Beperkingen? Daar trekken we ons niets van aan!

Wees welkom in het mooie appartement van François Pélegrin. Deze architect was meteen verliefd op dit voormalige hotel. De renovatie was een uitdaging van formaat, aangezien hij niet mocht raken aan de geklasseerde gevel. Bovendien wou hij de authentieke uitstraling bewaren en het gebouw omtoveren tot een energiezuinige woning.

In een recordtijd – de werken hebben maar zes maanden geduurd – is de architect erin geslaagd om binnen een microklimaat te creëren. Daarvoor installeerde hij een warmtepomp, ventilatie met dubbele flux, vloerverwarming én plafondverwarming.

Om de beschikbare ruimte ten volle te benutten, maakte Pélegrin ook een mezzanine. In Parijs is het aantal vierkante meters van een appartement in de regel namelijk nogal beperkt.

duplex-loftDrie blikvangers in de duplex-loft

In de loft vallen een aantal elementen onmiddellijk op:

  • De wenteltrap in het midden van de ruimte.
  • De vloer in eik, die met zijn fijne planken in de lengte van de loft de ruimte optisch vergroot.
  • De koepel, die een esthetische meerwaarde biedt, maar ook het licht doorlaat en tegelijk de kamer thermisch en akoestisch isoleert.

Hoera voor zwart-wit!

De ruimte op zich was al voldoende indrukwekkend en daarom hebben de eigenaars ervoor gekozen om in de mate van het mogelijke de sobere decoratie te behouden. De duplex-loft is dan ook hoofdzakelijk ingericht in zwart-wit, met houten meubels die een natuurlijke charme aan het interieur geven.

De functionele badkamer zit verscholen in een hoekje en de uitgepuurde woonkamer bevindt zich onder de grote koepel. De inrichting van de loft zorgt voor een logische doorgang tussen de verschillende ruimtes.

Het terras ten slotte is tot in de kleinste details uitgewerkt in dezelfde kleuren. Dat dwingt bewondering af!


Foto’s: maison créative