Als je een uniek ontwerp voor een woning wil, hoef je niet per se te mikken op overdaad. Een eenvoudige constructie die opgaat in de natuurlijke omgeving kan ook voor een verbluffend resultaat zorgen. Neem nu dit compacte huisje, waarvan de buitenkant doet denken aan karst en waarvan de binnenkant op een slimme manier verschillende functies combineert. Neem je mee een kijkje binnenin?

compact huisje

compact-huisje-2De inspiratie voor het huisje

Het bureau van architect Dekleva Gregorič, die de woning ontworpen heeft, bevindt zich midden in de karststreek. In dit kalkrijke hoogplateau tussen Italië, Slovenië en Kroatië worden al decennialang oplosbare kalkrotsen gebruikt in de bouw. De voorzijde van dit compacte huisje benadrukt de schoonheid van karst, een ruwe structuur met diepe groeven.

compact huisje

Platform zorgt voor de indeling

Ondanks de schijnbaar eenvoudige vorm, is het interieur van dit huisje toch erg verzorgd en origineel. Het contrasteert mooi met de wilde lokale flora. Binnen vind je een platform dat, enkel in het centrale deel van de woning, een tweede verdieping creëert. De delen langs de zijkant zijn volledig open tot aan het plafond, wat de ruimte vergroot. Dat de hoogte ietwat ingeperkt wordt door het platform, doet niets af aan het comfort van de woning.

compact huisje

Slim gebruik van de ruimte

Onder het platform bevindt zich de eetkamer met een bureau en een bibliotheek. Als je goed kijkt, merk je dat de ruimte onder de trap erg slim gebruikt wordt. Veel architecten zullen zich voor het hoofd slaan omdat ze dit niet zelf bedacht hebben!

compact huisjeIn het interieur worden ruwe materialen gecombineerd met hout, zonder dat dit geforceerd overkomt. Alles is erg subtiel uitgewerkt. Kijk maar eens naar de spijlen die naar de bovenverdieping lopen en naar de bijna onzichtbare legplanken tegen de muren.

Een ander verrassend element zijn de netten waarmee de bovenverdieping aan de zijkanten wordt afgesloten. Die zorgen voor de nodige veiligheid zonder de lichtinval naar beneden te verhinderen.

Het dak in beton beklemtoont het minimalistisch karakter van dit compact huisje. Het spel met de materialen verrast, maar is ook logisch als je de uitleg kent. De eigenaars zijn dan ook met recht en reden trots op hun woning.

compact huisje

compact huisjeFoto’s: Dekleva Gregorič