De kogel is al een tijdje door de kerk: vanaf 2021 zal de de VRT niet langer een gebouw delen met de RTBF aan de Reyerslaan. Intussen zijn er architecten gekozen die voor de openbare omroep een volledig nieuw complex uitgetekend hebben. Het verhaal achter het nieuwe VRT-gebouw.

De Reyerslaan

vrt gebouw

www.bruzz.be

Het omroepgebouw aan de Reyerslaan dateert van de jaren 60 en biedt de VRT (en de RTBF) vandaag niet meer de voordelen van weleer. Het was dus stilaan tijd om aan een renovatie of aan een nieuwbouw te denken.

De raad van bestuur heeft uiteindelijk beslist om een volledig nieuw omroepgebouw op te trekken. De VRT blijft wel in Brussel, in de buurt achter het huidige gebouw.

 

Succesvolle overheidsopdracht

Twee jaar geleden werd de overheidsopdracht gelanceerd en 64 architectenbureaus hebben hun kandidatuur ingediend. Onder hen veel Belgen, maar ook heel wat buitenlandse bureaus van de nieuwe generatie, zoals Zaha Hadid, Rem Koolhaas, MVRDV, UN Studio … Eind 2014 werd er een shortlist met vijf bureau opgesteld:

  • Office Kersten Geers David Van Severen
  • Office for Metropolitan Architecture (OMA)
  • Christian Kerez
  • Architecten devylder-vinck-tailleu + evr-Architecten Robbrecht & Daem + DIERENDONCKBLANCKE architects

Het nieuwe VRT-gebouw

vrt gebouw

www.vlaamsbouwmeester.be

Uiteindelijk werden de architectenbureaus Robbrecht & Daem en DIERENDONCKBLANCKE aangeduid om het nieuwe gebouw te ontwerpen. Het zal 55.000 vierkante meter groot zijn en zal bestaan uit drie delen. Een ervan zal studio’s en een concertzaal met een uitstekende akoestiek herbergen. Het gebouw zal ook zestig procent minder energie verbruiken dan een standaard gebouw.

De architecten hebben het gebouw ontworpen als een openbare ruimte met een culturele functie. Het is dan ook de bedoeling om er veel bezoekers te kunnen ontvangen. De architecten hebben bij het ontwerp van het gebouw met heel wat verschillende factoren rekening gehouden. Zo werden ook de buurtbewoners en de werknemers bij het project betrokken. Ook was het de bedoeling om een heus ‘landmark’ in de stad te creëren. Het gebouw zal openheid uitstralen en wordt omgeven door een gordel van groen. De werken beginnen in 2018 en de voltooiing is voorzien voor 2021.

Het nieuwe VRT-gebouw maakt deel uit van het project Reyers 2020. Dat wordt een site die zich toespitst op de mediawereld. Het toekomstige VRT-gebouw zal minder plaats innemen dan het huidige, wat betekent dat er ruimte zal zijn voor winkel, een crèche en misschien zelfs een school. Na de voltooiing van het nieuwe VRT-gebouw is het de beurt aan de RTBF. Om de volledige site af te werken, wordt er gerekend op tien à vijftien jaar.

Een voorsmaakje?

In een reportage op de Canvas-website tonen de architecten achter het nieuwe VRT-gebouw hoe dit eruit zal zien en hoe ze het ontwerp aangepakt hebben.