Heb je de naam Maria Montessori al eens horen vallen? De kans is groot dat het antwoord ‘nee’ is. Nochtans was deze Italiaanse dokteres en opvoedkundige aan het begin van de 20e eeuw verantwoordelijk voor een belangrijke pedagogische methode. Ze baseerde zich hiervoor op de zintuiglijke en motorische ontwikkeling van het kind. Haar doel? De zelfstandigheid van elk kind stimuleren, en zijn eigen ritme en karakter respecteren. Tal van scholen over de hele wereld werken nog steeds volgens Montessori’s filosofie. Maar de methode werpt niet alleen in het onderwijs zijn vruchten af: ook in tal van huizen vindt ze steeds meer ingang, vooral dan voor de inrichting van kinderkamers.

Om je de visie van deze humanist en kindervriend te leren kennen, presenteert Inspirerend Wonen een heuse artikelenreeks gewijd aan Montessori’s invloed op binnenhuisinrichting.

Deze week stellen we je de kinderkamer met het Montessori bed voor!

Montessori bed

Een bed zonder spijlen

De pedagogie van Montessori stelt de autonomie van het kind centraal. En een bed met spijlen heeft veel te veel weg van een gevangenis! Volgens Montessori is een kind veel sneller thuis in zijn eigen bedje (en slaapt het dus ook veel sneller in) als het vrij is om erin en eruit te kruipen zonder de hulp van zijn ouders. En dat geldt al voor hele jonge ukkies!

Bang dat ze vallen?

“Maar dan donderen ze er toch zo uit!”, hoor ik je al denken. Je hebt gelijk, sommige kinderen zijn simpelweg nog te klein om in een normaal bed te slapen. Dat is gewoonweg nog veel te hoog voor hun kleine lijfjes. Maar heb je al eens overwogen om een matras op de grond te leggen? Zodra een kind kruipt, kan het perfect op een futon slapen. Leg wel een tapijtje voor het bed om voor een geleidelijke overgang naar de vloer te zorgen.

Een Montessori-bed = een veilige kinderkamer

Wie “Montessori” zegt, zegt “aangepaste kinderkamer”. Dit betekent bijvoorbeeld dat het kind de hele kamer moet kunnen verkennen zonder zich ergens aan te bezeren. Vrijheid blijheid dus, maar als je denkt dat je kleintje op zondagochtend de keukenkasten zal beginnen uitladen terwijl jij nog lekker ligt te slapen, dan barricadeer je maar beter de deur van de kinderkamer met een veiligheidshekje..

babykamer Montessori