Geen enkel evenement is zo belangrijk voor de bouwsector als Batibouw. Het is niet alleen de grootste bouwbeurs van ons land, maar meteen ook de grootste beurs tout court. Zo’n duizend exposanten nemen de volle twaalf paleizen van de Heizel in beslag. Gedurende tien dagen zakken zowat alle professionals in de sector en honderdduizenden particulieren met (ver)bouwplannen af naar onze hoofdstad om er inspiratie op te doen of zich te laten adviseren.

Batibouw 2017 voor professionals

Batibouw 2017 benoverenDe eerste twee dagen van de beurs zijn traditioneel voorbehouden voor professionals, en dat is dit jaar niet anders. We waren er ook bij en zagen vooral veel ‘networking’. Zowat iedereen in de sector – van een verkoper van keukentoestellen tot een installateur van binnendeuren – komt langs en ontmoet er producenten, concurrenten en afnemers. Een gezellige bedoening, eigenlijk!

Huisje, tuintje, boompje

Vanaf 18 februari is Batibouw 2017 ook open voor het algemene publiek. Vorig jaar zag de beurs meer dan 300.000 bezoekers, waarvan erg veel particulieren die hun zinnen hebben gezet op een nieuwe woning, een aanbouw, een badkamerrenovatie, …

BENOveren

BenoverenDit jaar is er veel aandacht voor energiezuinig renoveren. Dat onderwerp is al enkele jaren ‘trending’, maar is nu nóg belangrijker omdat de Vlaamse overheid zich volop achter het Renovatiepact heeft geschaard. Dat Renovatiepact is een plan om alle woningen in heel Vlaanderen energiezuinig te maken, ook de verouderde en slecht geïsoleerde rijhuisjes. En om daarin te slagen, stellen Vlaanderen en enkele grote bedrijven in de sector nu het concept BENOveren voor.

Beno-wat?

Dit nieuwe werkwoord staat voor ‘beter renoveren’. Met hogere ambities op het vlak van energieprestaties en met de diverse renovatiestappen in de meest logische volgorde.

Zo omschrijft de Vlaamse overheid het zelf. Efficiënt, doeltreffend renoveren dus, met het oog op een zuinigere woning.

Vlaanderen wil eigenaars en bewoners niet langer aanzetten tot eender welke renovatie, maar vraagt dat je een concreet traject uitstippelt. In een oud rijhuis begin je bijvoorbeeld met het dak, waar het meeste warmte verloren gaat. In een beter geïsoleerde woning kan het dan weer lonen om de ramen van dubbele beglazing te voorzien. En wie al een goed E-peil behaalt, kan inzetten op hernieuwbare energie.

Het project wordt onder andere gesteund door Isover, Deceuninck, Renson en Niko.