Ben je een architectuurliefhebber? Dan ken je het Horta-huis waarschijnlijk al vanbinnen en vanbuiten en kun je het Atomium natekenen met je ogen toe. Tijd om – toch minstens virtueel – je vleugels uit te slaan en samen met ons de internationale winnaars te ontmoeten van de ‘Building of the Year Award’. Die prijs is in het leven geroepen door ArchDaily, een superpopulaire website voor en door architecten. Ben jij het eens met de kenners?

1. Harbin Opera House: op de golven van de cultuur

Bron: archdaily.com

Bron: archdaily.com

Bron: designboom.com

Voor de winnaar in de categorie ‘culturele architectuur’ moeten we naar het Chinese Harbin, waar het gloednieuwe operagebouw alle aandacht steelt. Zijn golvende buitenkant omarmt een gigantisch plein en twee concerthallen: een grote voor 1.600 bezoekers en een intiemere voor een 400-koppig publiek. Het glooiende gebouw versmelt met het omliggende moeraslandschap, en ook de daken, met hun piramides van glas-dat-wel-ijs-lijkt, passen perfect bij de noordelijke stad Harbin. De glazen constructie zorgt tegelijk voor een aangenaam licht interieur.

2. Ribbon Chapel: het perfecte huwelijk tussen gebouw en geloof

Bron: therealdeal.com

Bron: therealdeal.com

Onze volgende stop is Japan, waar je – misschien tot je grote verbazing – kunt ontdekken dat religieuze gebouwen en hippe architectuur perfect samengaan. Vergeet stoffige kloosters en krakkemikkige kerken, en maak kennis met de Ribbon Chapel in Hiroshima. Zoals de naam van de (trouw)kapel al zegt, lijkt het of er een lint omheen gewikkeld is. In werkelijkheid zijn het twee trappen, die verstrengeld zijn om de band van het huwelijk te symboliseren. Terwijl een ‘normaal’ gebouw een dak en muren heeft, creëren en verenigen de trappen alle ruimtes van de Ribbon Chapel.

3. Matmut Atlantique Stadium: sport eens in een vierkant

Sportinfrastructuur hoeft niet saai te zijn. Dichtbij huis heb je natuurlijk de Ghelamco-arena, maar ook in Frankrijk sporten ze in stijl. Het nieuwe stadion van Bordeaux is licht, open en zowaar ook nog elegant – een hele prestatie voor een gebouw van zo’n omvang. Het bouwwerk gaat op in zijn omgeving door de gigantische trappen, die de grens tussen binnen en buiten vervagen en de bezoekers een warm welkom heten. Binnen is er plaats voor zo’n 42.000 supporters, die beschut worden door een rechthoekig, dun dak.

Bron: therealdeal.com

Bron: therealdeal.com