De kans is groot dat je je niet elke week of zelfs niet elke maand op je zolder waagt. Wanneer je dat wel doet, staat er meestal iets te gebeuren: een lenteschoonmaak waarbij je elk hoekje van het huis aanpakt, inpakken voor een verhuis of vrienden helpen opruimen, … Wat de situatie ook is: je wil natuurlijk liever zo snel mogelijk weg van die muffe en sowieso van enge insecten vergeven plek. Maar dat betekent niet dat je zomaar alles wat je er vindt in de vuilnisbak mag gooien! De kans is groot dat er schatten op zolder liggen die nog een aardige duit kunnen opbrengen. Geen idee of je rommel of rijkdom in je handen hebt? Dan kun je je spullen makkelijk online laten schatten.

Welke schatten schuilen er op jouw zolder?

Je mag natuurlijk niet verwachten dat je een kilogram goud of zilver onder je dakpannen gaat vinden, maar toch loont het de moeite om je ogen open te houden voor juwelen die onderaan een lade gesukkeld zijn of die in een schoenendoos verstopt zitten. Ook ‘ouderwetse’ of schijnbaar smakeloze hebbedingetjes, zoals een lamp of een handgeschilderd porseleinen beeldje, kunnen meer waard zijn dan je denkt.

Schatten op zolder

Een stapel ‘oud papier’ ontdekt? Verban hem niet meteen naar de kachel, maar neem je tijd om de inhoud te bekijken. Er is namelijk een markt voor vintage design- of modemagazines, en kopers zijn bereid om er behoorlijk wat geld voor neer te tellen. Ook posters uit lang vervlogen tijden kunnen een aardig bedrag opleveren. Als je kartonnen kokers ontdekt op zolder, heb je waarschijnlijk prijs.

Schatten op zolder

Tot slot zijn ook vintage sportartikelen vaak een schot in de roos. Onder die dikke laag stof schuilt misschien wel een prachtige fiets, een houten tennisracket of een leren hockeyhelm.

Wat zijn die zolderschatten nu waard?

Het is om grijze haren van te krijgen: die prachtige vaas die je op zolder vond, blijkt waardeloos, terwijl die spuuglelijke spiegel voor driehonderd euro over de toonbank gaat. Geen idee wat jouw schatten op zolder waard zijn? Je bent niet de enige! Designexpert Boris Devos (bekend van het programma Stukken van Mensen) vond het daarom hoog tijd voor een website waar je in een paar muisklikken én binnen de 48u weet wat je spullen – van kunst tot wijn en van oude postkaarten tot wagens – waard zijn.

Schatten op zolder

Devos: “Voor leken is het bijzonder moeilijk om stuks naar waarde te schatten. Op het internet is er uiteraard heel wat informatie te vinden, maar het is niet evident om daar door de bomen het bos te zien. Daarbij krijgen ze vaak onjuiste of onvolledige informatie, wat kan zorgen voor teleurstellingen achteraf. Er zijn uiteraard veilinghuizen of kunstverkopers waar je fysiek bij terechtkunt met je stuks, maar die garanderen lang niet allemaal een onafhankelijke service. Dat doen wij wel, want het is niet onze bedoeling dat we zelf geschatte stuks gaan kopen of verkopen. Het gaat louter om de taxatie.”

Hoe gaat dat taxeren in zijn werk?

Het proces werd bewust heel laagdrempelig gehouden: al wat je moet doen, is een paar foto’s van je item uploaden met een beknopte omschrijving, en je contactgegevens invullen. Je betaalt twintig euro voor een gedetailleerd rapport waarin niet alleen de veilingswaarde, maar ook de verzekeringswaarde opgenomen is. Devos is er stellig van overtuigd dat je waardevolle items perfect op foto kunt taxeren: “Experts die hun ganse leven in het vakgebied zitten, herkennen het meeste wel. Het kan wel eens voorkomen dat een bepaalde foto geen uitsluitsel geeft, maar door extra beelden op te vragen komen we er dan wel.”

Schatten op zolder

 

Bron: http://www.gva.be/cnt/dmf20160303_02163588/laat-je-kunstwerk-online-schatten